Za netradiční atmosférou finských Vánoc nemusíte do Skandinávie

Výstava trvá do 10. ledna
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Stačí vyrazit na Mělník do muzea, které si připravilo vánoční výstavu ve finském stylu. Můžete ji navštívit i v lednu.

Finsko v Mělníku

Vánoční výstava Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho odstartovala 26. listopadu v Regionálním muzeu Mělník. "Adventně a vánočně laděné vernisáže se zúčastnil i rada-vyslanec Finského velvyslanectví v Praze Ari Tasanen, který pohovořil o tradicích ve Finsku. Při zahájení zaznělo několik rorát v podání mělnických farníků. Kurátor a historik muzea Mgr. Lukáš Snopek seznámil přítomné s koncepcí výstavy a zmínil několik historických milníků a spojitostí v česko-finských vztazích," prozradila paní Eliška Marounková z mělnického muzea.

Výstava trvá od
26. listopadu do neděle
10. ledna 2016.

Díky výstavě se můžete seznámit s finskými tradicemi v době Adventu a Vánoc. Jsou tu vystavené předměty, které vyrobili Laponci, a to třeba Sámy ze sobího paroží, součásky sámského oděvu a pod. Je tu ukázána finská každodennost, reprodukce nejhledanějšího finského obrazu z přelomu 19. a 20. století a také věrná kopie liturgické knihy z roku 1488 vytištěné pro Finsko.

Zajímavost: Knihtisk byl přitom vynalezen cca o 40 let dříve Johannesem Gutenbergem.

 

Doprovodný program k výstavě

  • 19. prosince a 9. ledna od 14 hodin proběhnou komentované prohlídky výstavy v doprovodu kurátora, historika muzea Mgr. L. Snopka
  • 7. ledna 2016 od 17 hodin bude v kavárně muzea přednášet na téma „Na cestách po Finsku“ Mgr. Michal Švec, překladatel z finštiny a předseda z. s. Skandinávský dům. Přednáška bude obohacena promítáním snímků.
  • Po dobu konání výstavy je v pokladně muzea možno zakoupit publikaci „Suomi a my“ (sborník k 90. výročí finské nezávislosti, 2007) obsahující kvalitní texty o kultuře a moderních dějinách Finska.

Advent a Vánoce v zemi JOULUPUKKIHO

27.11.2015 - 00:0010.01.2016 - 23:00

Mělník - Listopad v Regionálním muzeu MělníkVíce o akci

Interaktivita pro děti

Výstava má řadu interaktivních prvků, což ocení zejména dětští návštěvníci.  "Jednou z atraktivních činností je možnost nakreslit obrázek či své přání na předtištěnou pohlednici s adresou Santa Klause. Právě na jeho adresu za severní polární kruh každoročně přichází tisíce dopisů od dětí z různých zemí světa," uvádí paní Marounková.

Mělničtí a okolní žáci zažijí finské Vánoce doslova. "Mělnická muzejní pedagožka Mgr. Jitka Králová ve spolupráci s Mgr. Lukášem Snopkem pro ně připravili speciální vánočně finsky laděný program. Zábavnou formou se seznámí nejen s geografií a dějinami této severské země, ale i jejími tradicemi v čase adventu a Vánoc. Samozřejmě je program doplněn i tvořivou dílničkou ve finském stylu," doplňuje Marounková.

Další akce

Vítání adventu na Mělníku

29.11.2015 - 13:00

Mělník -

Honzík volá Bětu: Vánoce jsou tu

24.11.2015 - 00:0010.01.2016 - 19:00

Mělník - Listopad na Mělníku: Ladovy obrázky a finský adventVíce o akci

 

Klíčová slova: