Před lyžařskou sezonou se nesmí lenošit

Připravte se na lyžařskou sezonu, je nejvyšší čas
 

Lyžujete? Pokud ano, připomeneme vám několik dobře míněných rad. Především pro ty, kteří tento sport milují celý život, ale už jim zkrátka… není 30, ani 40…

Někteří z rekreačních lyžařů se domnívají, že během roku nepotřebují kondiční přípravu nebo že ji získají občasným lyžováním. Tak to není.

Radostně na lyže

Rovnováha, síla, obratnost

Nové typy sjezdových lyží sice lyžařům hodně pomáhají, ale i tato technika jízdy a potřebuje koordinovaný pohyb a určitou úroveň tělesné zdatnosti. Lyžař potřebuje mít sílu, vytrvalost, musí být rychlý a obratný. Lyžování se často popisuje jako boj o rovnováhu, kde hraje roli i schopnost koordinace, prostorové orientace, a také pohyblivost kyčelních a kolenních kloubů i páteře.

Kondiční programy

Existuje řada kondičních programů, jejichž výběr závisí na tom, zda budete cvičit doma nebo v tělocvičně či ve fitku, zda jste úplně zdraví nebo zda máte nějaký zdravotní problém. Cvičit lze bez náčiní, s činkami, se švihadlem, s medicinbaly apod. Základem každého tréninku je rozehřátí (rozcvičení), protahování a opakování cviků, jejichž opakování se postupně zvyšuje. Cvičit by se mělo minimálně třikrát týdně.

Totéž platí pro běžky

Prakticky stejný postup volíme i při přípravě pro běžecké lyžování. Pro ně je velmi vhodný i kondiční běh; pokud nás při něm bolí chodidla, kolena nebo kotníky, poradíme se s ortopedem. V některých posilovnách jsou k dispozici speciální trenažéry, které simulují sjezdové nebo běžecké lyžování v různé obtížnosti. Mezi vhodné doplňkové sporty patří jízda na kole, turistika, plavání nebo v poslední době hodně populární in-line bruslení.

Pokud jste se doposud cvičení a sportu příliš nevěnovali, proberte to se svým lékařem.

Poraďte se s odborníkem

Pohybová aktivita vás musí bavit. Nechte si poradit od odborníka (třeba v dobře vedené posilovně). Tam určitě vezmou v úvahu váš věk, zdravotní stav s případným omezením některých typů cvičení a posilování, a poradí, jak a které cviky trénovat doma.

Ilustrační foto z úvalské posilovny Mamut

Několik tipů z okolí: Fitness club Relax - Lysá n. L., Lenka Habadová – Český Brod, Spring relax centrum – Čelákovice, Fitnescentrum Mamut – Úvaly, Fitness Arena – Poděbrady, Fitness centrum – Benátky n. J., NH Fitness – Beroun, Oxygen – Příbram

Zítra: Poradíme vám několik cviků, které můžete cvičit doma.