Volně žijící zvířata nejsou mazlíčci. Neochočujte je

Záchranu volně žijících živočichů nechte na odbornících
 

Každý rok nám totiž do záchranné stanice v Jinonicích dostane minimálně třicet kachňátek, která údajně nemají maminku. Věc se ale má trochu jinak…

Kachna divoká si zakládá hnízdo na souši a s oblibou na vyvýšeném místě, dokonce až do výšky prvního patra! Po určité době opouští hnízdo a vede kachňátka na vodu. A zde nastává ten problém! Lidé vidí ve městě kachnu s kachňátky jdoucí po chodníku, a aby se jim nic nestalo, začnou je rozhánět a chytat a lovit a co se stane? Máma kachna vzlétne a bezmocně z výšky pozoruje, jak lidé zuřivě loví její děti do krabic, aby se jim nic nestalo. Ale ono se stane. Málokdo z městských neohrožených zachránců ví, že kačátka si mastí peří od maminky a když žádnou nemají, nesmí se až do přepeření namočit. A pokud se ocitnou u člověka, který na ně dělá puťu a ťu ťu a ňu ňu ochočí se a v přírodě pak pro ochočenou kachnu divokou opravdu není místo.

Nepohodlný mutant

Proto vás prosím, až potkáte kachnu vedoucí své děti k nejbližší vodě, pomozte jí tím, že jí obejdete nebo objedete a vysvětlete svému okolí, že jde nejkratší možnou cestou k vodě a nechte jí tam dojít v klidu a to i s dětmi. Tímto vám předem děkuji za všechny kachní matky! A co se týče všech zvířecích matek. Pokud se člověk neodborně ujme jednoho mláděte-a to platí pro všechny druhy zvířat (např. zajíci, srnčí, lišky, kuny, kachny, holubi a třeba ježci) toto mládě se ochočí, což znamená, že lidi považuje za svůj druh a v době kdy doroste, stává se z něj nepohodlný mutant, který se nemůže vrátit do přírody a svým vychovatelům přeroste přes hlavu a co pak s ním?!!

Nechte to na odbornících

Záchranné stanice pro volně žijící zvířata odborně zvládnou vychovat ohrožená mláďata, protože jedinců toho určitého druhu mají víc a lidé je pouze krmí, ale neochočují! Proto je správný postup: Zavolat do nejbližší záchranné stanice, ohlásit nález ohroženého mláděte a vyčkat pokynů odborníků. Nikdy nesbírat a svévolně nepřemísťovat mláďata bez předchozí porady s odborníky! V každém okrese naší republiky je minimálně jedna záchranná stanice pro volně žijící zvířata a telefonní čísla na ně by měla vědět policie, nebo veterinární ošetřovny.

Nekomplikujte život zvířatům ani sobě

Jistě si říkáte, že toto všechno víte, ale proč tedy skončí ve stanici ročně zhruba třicet malých zajíčků, šest koloušků a dokonce jsem vychovala pět bažantů jenom proto, že tři metry od jejich hnízda ležela mrtvá kachna! A bažantí máma opodál pozorovala, jak jí věci neznalý predátor krade děti! Jistě by výchovu svých bažanťátek zvládla lépe než já. Myslím, že v době mobilů není problém přímo na místě nálezu zvířátka vyhledat odbornou radu dřív než neodborným zásahem zkomplikovat život lidem a především pak samotným zvířátkům v domnělém ohrožení.

Záchranné stanice divokých živočichů v okolí

Polabské sdružení ochránců přírody – Brandýs nad Labem

Český svaz ochránců přírody ZO - 11/28 - Dolní Břežany

Pražský spolek ochránců zvířat - Klecany

 

Připravila: Dagmar Šimková