Kostelec leží opravdu nad černými lesy

Kostelecký zámek
 

Víkend se blíží, nechte pečení a smejčení na jindy a pojďte s námi na výlet. Je tu čistý vzduch, hluboké černé jehličnaté lesy, ale i samotné městečko je tiché a malebné.

Kostelci nad Černými lesy začala historie už někdy ve 14. století a už roku 1489 jej král Vladislav II. povýšil na město. Má zvláštní erb – je na něm divý muž, který má na hlavě a kolem pasu zelený věnec. Místní pověst říká, že se ve zdejších hlubokých černých lesích na Štědrý den o půlnoci zjevuje lovec v ohnivé kápi obklopený přízraky.

(Poblíž je také Magická Kouřim)

I tady se zjevuje Bílá paní

Další pověst se váže ke zdejšímu zámku – dominantě města se 4 věžemi, krásnou kaplí a okolím. Historie této pověsti je dlouhá, zajímavá a dramatická. Jejím výsledkem je, že se tu zjevuje Eliška Kateřina z rodu Smiřických jako Bílá paní a ukazuje na místo, kde má být ukrytý poklad.

(Můžete se podívat i na hvězdnou horu; že nevíte, kde to je?)

Zajímavosti přímo ve městě

Ale zpět do současnosti. Kromě procházek v blízkých lesích (3 km od města je také arboretum s více než 1000 druhy dřevin z celého světa) se můžete podívat do Muzea hrnčířství na náměstí. Toto řemeslo tu má tradici a vždy na přelomu května a června se tu pořádají tradiční hrnčířské trhy.

Budova Muzea hrnčířství

Na oběd si zajděte do místního zrenovovaného pivovaru, které je zároveň i muzeem pivovarnictví.

Pivovarská restaurace

A pokud budete mít ještě zájem o kávičku s něčím sladkým, na náměstí je kavárna Modré dveře s výbornými zákusky (včetně bezlepkových). Kavárna patří Terapeutickému centru a můžete si tu koupit i výrobky zdejších klientů.

Kavárna v terapeutickém centru je i pro veřejnost

Ve městě je i výtvarná galerie současného umění – Galerie H, která vznikla z bývalé stodoly. Galerijní aktivity majitelů lze vidět i ve hřbitovním areálu a v kostele sv. Jana Křtitele i v přilehlé zvonici. Konají se tu také koncerty a autorská čtení.

(Tip na výlet s vnoučaty: Loučeň)

Jak do Kostelce?

Do Kostelce nad Černými lesy se dostanete samozřejmě autem,  pohodlně autobusem od pražské konečné metra C (Háje) nebo vlakem do Českého Brodu a potom 10 km autobusem.