Benešovští kriminalisté dopadli drogového dealera

U zadrženého kriminalisté nalezli asi 4 g pervitinu
 

Šestatřicetiletý muž z Benešovska nakupoval v Praze pervitin a marihuanu a ty pak v Benešově prodával. Hrozí mu až pět let vězení.

Drogy prodával i sám užíval

Drogový dealer měl nejméně od ledna letošního roku distribuovat na území města Benešova pervitin a marihuanu.  "Ty si obstarával od prozatím neznámých osob na různých místech v Praze a následně je prodával dál. Pervitin v množství 0,2 g za částku 500 korun, anebo gram marihuany za 200 korun. On sám byl pravidelným konzumentem omamných a psychotropních látek," sdělila Eva Stulíková z benešovské Policie ČR. 

Polapen s drogami na ubytovně

 Okresním státní zástupce vydal souhlas se zadržením, k němuž došlo koncem září v Benešově na jedné z ubytoven. Nalezeno bylo 4 g pervitinu a několik desítek gramů marihuany. Pachatel byl obviněn z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což mu hrozí jeden až pět let za mřížemi. Nyní je vyšetřován na svobodě. 

Drogová sezóna na Benešovsku

Za tento rok řešili benešovští kriminalisté, specializující se na problematiku drog, celkem 22 případů drogové trestné činnosti. V této souvislosti obvinili 26 osob, které pak skončily před soudem.  Odhalili 5 pěstíren konopí.

Polní turistika

Největší oblibě se na Benešovsku dlouhodobě těší pervitin a marihuana, letos poprvé ale kriminalisté řešili i distribuci heroinu. Nárůst drogové trestné činnosti je u mladistvých a nezletilých osob. Zvýšila se i obliba tzv. „polní turistiky“. "Při té pachatelé pořádají doslova nájezdy na maková pole, která plení tím, že nařezávají nezralé makovice, aby z nich získali surové opium. Po jeho usušení vzniká již hotový produkt – heroin, který si buď aplikují obvyklým způsobem, anebo jej dále prodávají," vysvětlila Eva Stulíková.

Při zadržení dobrovolně vydal též několik desítek gramů marihuany

Pěstování marihuany jen s licencí ministerstva zdravotnictví

Někteří pachatelé jezdily nakupovat do Rakouska sazenice konopí indického do domácích pěstíren. Hotovou drogu sami užívali. Držení jakéhokoliv množství drogy je u nás nezákonné a vždy se jedná přinejmenším o přestupek. "Pokud jde konkrétně o marihuanu, v případě, že někdo pěstuje 5 a více rostlin s obsahem THC vyšším než 0,3 %, dopouští se trestného činu nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku. Legálně lze pěstovat pouze technické konopí s obsahem THC do 0,3 %, avšak výhradně za podmínky, že pěstitel je držitelem příslušné licence, kterou vydává Ministerstvo zdravotnictví," vysvětlila Eva Stulíková.

Drogy za volantem

Pro řidiče motorových vozidel platí absolutní zákaz požívání alkoholu a dalších drog při řízení. I na ně se policisté při kontrolách stále zaměřují. 

Klíčová slova: