Chystáte se na nákup hraček? Tak pozor na ty neoznačené

Neoznačené hračky mohu být pro děti nebezpečné
 

Právě teď víc než kdy jindy bychom měli dávat pozor na to, co dětem Ježíšek nadělí...

Chystáte-li se k nákupu hraček pro vaše ratolesti, pak byste neměli koukat jen na to, kolik hračka stojí. Zaměřit byste se měli i na její označení.

Zákaz prodeje pro 200 kusů hraček

Česká obchodní inspekce kontrolovala právě sortiment hraček v jedné z prodejen v pražské tržnici SAPA v Praze-Libuši. Při kontrole narazila na hračky, které nebyly řádně značeny v souladu s právními předpisy. To se týkalo téměř 200 kusů hraček. Kromě létajících draků, kterým chybělo značení, bylo zjištěno neúplné značení u dvou typů autodráh a tří druhů panenek. „U hračky, která není řádně označena, nelze ani předpokládat, že je bezpečná. Proto je třeba stálý dozor nad trhem s hračkami a spotřebitelům doporučuji, aby nepodceňovali význam označení CE a aby nekupovali anonymní hračky. Riziko poškození zdraví dítěte při hře je v tomto případě vysoké,“ říká Jan Štěpánek, ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Praze. Inspektoři vydali na hračky, nesplňující podmínky pro uvedení na trh zákaz distribuce po dobu potřebnou k provedení kontroly a prodávajícímu uložili opatření k odstranění zjištěných nedostatků.

Jak by měla být hračka označena

  • Měla by být opatřena značkou CE
  • Neměly by chybět údaje o výrobci či dovozci
  • Údaje i věkové skupině dětí, kterým je určena
  • Bezpečnostní informace

Čtěte také: Děti můžete mít pod dohledem, i když nejste v jejich dosahu

Tipy na nákup bezpečných hraček

  • Pokud potřebujete nakoupit dobře a přitom ne draho, zkuste internetové či živé bazárky – tam seženete i značkové hračky za více než dobrou cenu - ovšem i při těchto nákupech musíte být obezřetní
  • Sledujte nejrůznější akce hračkářství nebo i obchodních řetězců
  • Zkuste se spojit s maminkami ve svém okolí a hračky si můžete vyměňovat, například na internetu najdete obchůdky, které se na výměnu hraček specializují (např. FB skupina hračky prodej, výměna, daruji)
  • Nezapomínejte na to, že jedna dražší kvalitní hračka udělá víc radosti než deset levných nekvalitních

 

Kde nakupujete hračky vy? Dáváte přednost osvědčeným značkám před levnějšími z tržnice?

 

Klíčová slova: