Archeologové se v Řevnicích dostali až do 11. století

Zemnici tvořili dvě místnosti, z nichž jedna byla zahloubená do země. V hlavní místnosti se nacházela velká kruhová pec. Obilí si obyvatelé schovávali v zemi s malou stříškou nad jámou, aby na obilí nepršelo.
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Končí záchranný archeologický výzkum, který prokázal osídlení již v mladší době hradištní. Přesnější datum ukáže zpracování. Chystá se výstava nálezů.

U náměstí Krále Jiřího z Poděbrad za domem č.p. 2 končí záchranný archeologický průzkum, který trval měsíc. Souběžně s ním začala stavba jednotlivých objektů projektu Corso pod Lipami. První základní kámen, který pochází až z Toskánska, byl položen 11. listopadu.

 

Petra Zemanová z Archeologického ústavu památkové péče Středních Čech. Za ní je vidět dlažba chlívku z 19.století

Co se našlo?

Našli se obvodové zdi domu, pravděpodobně statku, z 19. století. Petra Zemanová, vedoucí týmu z Archeologického ústavu památkové péče Středních Čech zdůvodňuje, proč je zeď rozebrána: “ Investoři mají v úmyslu položit ji znovu pod průhlednou skleněnou desku na náměstí, jenž vznikne při vstupu do areálu z centra Řevnic.“

Již na začátku výzkumu byla odkryta dlažba domu, pravděpodobně se jednalo o chlívek pro hospodářská zvířata, také z 19. století.

 

Struktura zástavby z 15. století. Jsou zde patrné kůlové jamky foto: Kateřina Pavlíčková

Dále se našly struktury zástavby z 15. století. Aby stihli archeologové prozkoumat tuto oblast, výzkum se o pár dní prodloužil. Zde se však zatím žádné významné pozůstatky nenašly (Jsme na místě den před ukončením průzkumu).

 

Oblasti, kde archeologové hledali, jsou vyčištěné a jsou krásně vidět kůlové jamky. „V těchto místech byly zahloubeny dřevěné kůly buď samostatně, nebo jako součást nějakého stavení, to se přesně neví,“ ukazuje Petra Zemanová.

 

Zemnice

Nejvzácnější nálezy

Nejstarší dům archeologové datují břibližně na konec 12. století do mladší doby hradištní. Řeč je o zhruba 6 metrů dlouhé zemnici, kterou tvořily dvě místnosti, z nichž jedna je zahloubená do země.

 

 

 

Keramické úlomky

Archeologové si odvezou několik košů keramických úlomků. Nejstarší střepy pochází předběžně z 12.století.

úlomky keramiky s takzvanými kalichovitými okraji, které pochází z konce 11. nebo 12. století foto: Kateřina Pavlíčková

Petra Zemanová však připouští, že se může jednat až o konec 11. století: “Jde o keramiku s kalichovitými okraji, které se objevily někdy v 10. století, a já s takovým stářím tady v Řevnicích nepočítám. Výskyt této keramiky pokračuje v 11. století a někdy ve 12. století mizí. Uvidíme, jestli se nám časování posune na konec 11.století, ale to už je opravdu otázka zpracování výzkumu.„

větší hrnec nebo kus zásobnice o velikosti asi 0,5 m foto: KP

Ostatní úlomky jsou neurčitého data a účelu. „Výzkum bude trvat zhruba další rok, akcí máme víc najednou. Střepy poputují nejprve k laborantům, poté teprve k nám. Umyjí se, poslepujeme je a pak teprve zjistíme o co jde,“ popisuje postup archeologického výzkumu, ještě před tím, než se napíše výsledná zpráva.

 

Další akce Petry Zemanové

 

Ústav archeologické památkové péče má na starosti celé Střední Čechy a jih Prahy.

Sama Petra Zemanová má na svém kontu od roku 2007 několik výzkumů na Praze-západ: „Přímo tady v Řevnicích v Tyršově ulici, jsme v roce 2010 zachytili další osídlení z mladší doby hradištní. Našli jsme podobné střepy. Až se dostanu ke zpracování, rádi bychom připravili výstavu, ale jsme zatím jen nahrubo domluveni. Doufejme, že se bude konat tady v Řevnicích,

 

Velká Chuchle

Petra Zemanová také nadšeně líčí nálezy na Hvězdárně, v lokalitě svažující se nad Velkou Chuchlí, přímo nad chuchelským závodištěm: “Našli jsme zde pohřebiště se zvoncovitými poháry, což bylo celkem unikátní. Jedinečný byl také nález hrobu lučištníka, který měl u sebe dvě kamenné destičky, šipky, ale hlavně měl kus březové kůry a mědi, což je v našich podmínkách naprostý unikát. Zatím stále jen odhadujeme, co by to tak mohlo být. Předpokládáme nádobku z březové kůry okované plíšky mědi.“

 

 

Radotín: Ukázka žárového pohřbu z doby bronzové. Zdroj:uappsc

Radotín

Při svatbě víceúčelové sportovní haly „U starého stadionu“ našel tým Petry Zemanové neolitické oblasti, dokládající díky nálezům lineární keramiky a vypíchané keramiky osídlení této polohy již od mladší doby kamenné (6. tisíciletí před Kristem). „Ale hlavně jsme našli pohřebiště z pozdní doby bronzové (pozn.:cca 1400 – 800 př.Kr.), a doby železné (pozn. :cca 800 – 370 př. Kr.).Také jsme odkryli hrobku s kamenným závalem, přičemž pohřbený měl u sebe asi 12 nádobek," popisuje Petra Zemanová svůj objev.  

 

Možná by Vás také mohlo zajímat: V Řevnicích nevěší hlavu, pouze červené trenýrky na radnici