Z Křížkova Újezdce do Petříkova za evropské peníze

zprava: starosta Křížkova Újezdce Jan Král, starosta Petříkova Miloš Kačírek, ředitel ROP Václav Chytil, ředitel Porr Pavel Hirsch, vedoucí odboru dopravy Lukář Kopřiva
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Novou silnici za sedmnáct milionů otevřeli zástupci kraje, donátora, zhotovitele a místní starostové. Byla to jedna z posledních možností využít evropské fondy na místní komunikace.

Dotace Regionálního operačního programu Střední Čechy pokryla 85 % nákladů, které dosáhly 16,7 milionů korun. Zakázku zhotovila stavební společnost Porr.

Místní se konečně dočkali

"Děkuji za kvalitně a rychle odvedené dílo. Jsme rádi, že jsme se dočkali," doplnil starosta Křížkova Újezdce Jan Král. "Jsem hrozně rád, že jsem se toho dožil ve funkci starosty, protože už se to slibovalo strašně dlouho a tím pádem se jeden z mých velkých snů splnil," řekl starosta Petříkova Miloš Kačírek. 

Zhotovitel čeká na peníze 

"Kousek odsud přes kopec bydlím a vím, že tato komunikace byla asi nejhorší v kraji. Neodpustím si poznámku, že jsme dosud nedostali ani korunu za tuto zakázku a doufám, že bude zaplacena," řekl ředitel české části společnosti Porr Pavel Hirsch.

Evropská unie již nebude financovat místní komunikace

"Za posledních sedm let bylo z ROPu bylo podpořeno přes sto dopravních projektů přesahujících 230 kilometrů za 3,5 miliardy korun. Dalších 1,5 milardy bylo investováno do rekonstrukcí místních komunikací. Pro období 2014 - 2020 budou projekty podporovány z Ingrovaného regionální programu, který řídí Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Bohužel se tyto dotace nebudou vztahovat na místní komunikace. Vzroste tak nápor na rozpočet Středočeského kraje a státní rozpočet při budování silnic II. a III. třídy," sdělil ředitel Regionálního operačního programu Střední Čechy Václav Chytil. 

Klíčová slova: