To dítě není moje!

Otcovství určí spolehlivě jedině test DNA
 

Dnešní trend je žít takzvaně „na psí knížku“. Když se do takového vztahu má narodit dítě, může se stát, že muž ženu opustí a otcovství odmítne. Jak postupovat při určení otcovství?

To, že žena zůstane nakonec v těhotenství sama, není bohužel výjimkou. Osobně znám případ maminky, které se toto stalo. Žila s přítelem čtyři roky, plánovali společné soužití, rodinu. Když byla v pátém měsíci těhotenství, přítel od ní odešel. Navíc ji nařknul, že dítě není jeho. Samozřejmě toto její i tak těžkou situaci zkomplikovalo. Chtěla se s ním dohodnout alespoň na placení alimentů. To však on odmítl s tím, že otcem není on.

Co s tím?

Jedním z řešení takovéto nepříjemnosti je navštívit poradnu pro mezilidské vztahy v blízkosti bydliště, kde vám může pomoci i mediátor. Nezávislý třetí člověk může někdy pomoci celou situaci rozklíčovat a najít řešení.

Tipy na poradny ve vašem okolí

PaedDr. Mgr. Petr Parma - Psychoterapeutická poradna

Lázeňská 590, Jesenice

PhDr. Pavla Majerová

Palackého 450, Veltrusy

PhDr. Dana Hajná

28. října 1160, Řevnice

PhDr. Jana Lavická

Saskova 1961, Kladno

Anna Klimešová

Nad Vodárnou 2330, Říčany

TERAPEUTIKA, s.r.o.

Kollárova 208/3, Čelákovice

TERAPEUTIKA, s.r.o.

Horní náměstí 251, Odolena Voda

Test určí otcovství spolehlivě

 Stane-li se, že muž odmítne, to, že je tátou dítěte, nezbývá než postoupit DNA test otcovství. Je to jediný způsob, který dá jednoznačnou odpověď na to, zda je otec domnělý také otcem biologickým. Spolehlivost testu je 99,999 procent. Výsledek testu se dozvíte do týdne, zaplatíte za něj zhruba 5000 – 7000 Kč. V případě, že se žena s mužem na otcovském testu nedohodnou, nařídí to soud. Tady je ale nutné počítat s dalšími finančními náklady.

Čtěte také: V Řeži vzniká klub na pomoc maminkám samoživitelkám

Na co máte nárok

Matka může v porodnici nahlásit osobní data muže, který je podle ní otec dítěte. Toto hlášení se později doručí přes matriku soudu, který je příslušný podle trvalého pobytu dítěte. Soud označeného muže vyzve k uznání otcovství. V případě, že neuzná otcovství na soudě, pak nezbývá matce nic jiného, než podat žalobu na určení otcovství. S řízením o určení otcovství je spojeno i řízení o úpravě výkonu rodičovské zodpovědnosti – zde se řeší, komu bude dítě svěřeno do péče a kdo a kolik bude platit výživné. Neprovdaná matka pro sebe může také soudní cestou vymoci příspěvek na výživu a úhradu nákladů neprovdané matce podle § 95 zákona o rodině. Nárok má na uhrazení nákladů spojených s narozením dítěte, to znamená na výbavičku i na výživné pro sebe.

Vyhledejte pomoc

Jestliže si nevíte rady, můžete se obrátit na pracoviště orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Ta jsou na všech obecních úřadech s rozšířenou působností. Kontakt na tato pracoviště je možné zjistit například přes www.statnisprava.cz nebo www.portal gov.cz.
Pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí pomohou s vyřizováním všech potřebných záležitostí. A také poskytnou informace veškeré informace o dávkách, na které má nastávající maminka nárok.

Seznam zprostředkovatelů testů otcovství

  • Forenzní DNA servis
  • Genomac International s.r.o.
  • GenScan
  • DNAtest.cz