Plísně jsou nebezpečné, ale mnoho cukru také

Datle jsou oblíbenou pochutinou, především v čase Vánoc
 

Fíky, datle a další sušené ovoce nebo oříšky kupujeme především v tomto zimním období. Ale pozor, může - a to nepřeháníme – jít o zdraví. Co si ohlídat?

Sušené ovoce je zdrojem vlákniny a minerálů. Zpravidla však obsahuje velké množství přidaného cukru. Z obalu to není na první pohled k poznání. A tak spotřebitelská organizace dTest nechala otestovat sušené fíky a datle - a kromě doslazování se zajímala o to, zda neobsahují mykotoxiny a pesticidy.

(Podívejte se na to, jak ušetřit při nákupech)

 

Čtěte informace na obalu

„Dvě z devíti balení datlí, která jsme testovali, obsahovala glukózový sirup nebo cukr. Dočetli jsme se to však až ze složení, z názvu na přední straně obalu to není poznat. Datle bez pecky značky Albert dokonce informaci o proslazení neuvádí vůbec, čímž porušují legislativu,“ říká Hana Hoffmannová, vedoucí redakce časopisu dTest.

(Čtěte také: Zdravé svačinky do školy)

 

Počítejte s velkým množstvím cukru

Sušené ovoce už samo o sobě obsahuje mnoho cukru, takže se pro dietáře nehodí. Přidaný cukr se ukládá v organismu ve formě tuku a v důsledku dalších chyb ve výživě může vést ke zdravotním problémům.

 

Jak je to s plísněmi?

Ovoce je během procesu sušení i při následném skladování náchylné k plesnivění. Zkoumala se tedy i přítomnost toxinů, které vznikají z plísní, a tady se nemusíme obávat: „Jediný pozitivní nález, který laboratorní přístroje zaznamenaly, byl výrazně pod zákonným limitem,“ uvádí Hana Hoffmannová. (Pro informaci uvádíme, že jen za prvních devět listopadových dní bylo na hranicích Evropské unie zadrženo a vráceno 12 nebezpečných dodávek sušených fíků z Turecka. V některých fících kontroly zjistily až desetinásobně překročený limit aflatoxinu B1.)

 

Toto nekupujte

U testovaných fíků a datlí byl zkoumán i obsah zbytkových pesticidů, jež pěstitelé používají při výrobě. Z výsledků vyplynulo, že bychom se měli vyhnout proslazeným datlím z Makra (Horeca Select Dried Fruits & Nuts) a datlím Fine Life.

(Přečtěte si: Křížaly jsou velkou zásobárnou vitaminů)

Nabídky z vašeho okolí: Některé prodejny mají hezké názvy: třeba Veselá veverka v Praze na Novodvorské nebo Česká selka v Novém Strašecí, kde si můžete koupit i farmářské potraviny. Ráj dárků a oříšků v Praze Stodůlkách nebo na Zbraslavi naznačuje, že si tu můžete obstarat i pěkné pozornosti nejen pod vánoční stromeček, a obyvatelům Nymburka a okolí nabízíme tip na Dobroty ze světa u Hujera.

 

Klíčová slova: