Změny v dopravě na Kralupsku: PID a nové spoje

Spoje do Prahy se citelně nezmění, na jiných tratích z Kralup se přidají večerní spoje.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V neděli 13. prosince se změní jízdní řády, které se dotknou několika spojů z Kralup nad Vltavou. Od Nového roku kralupská MHD bude součástí PID.

Změny od prosince 2015

Od neděle 13. prosince, a také od 1. ledna 2016 dojde k několika změnám v železniční a také městské hromadné dopravě, které se dotknou lidí, kteří dojíždějí směrem z Vraňan a Nelahozevsi, ale také z Kladna nebo Neratovic.

Trať Kralupy - Neratovice

Na trati mezi dvěma průmyslovými městy přibude nový odpolední pár vlaků. Vlaky budou mít v Kralupech přípoj od/do Prahy, v Neratovicích do Mladé Boleslavi.

  • v 16:32 vyjede vlak z Kralup do Neratovic, kde bude v 16:55
  • zpátky pojede v 17:02 z Neratovic do Kralup, kam dorazí v 17:27

 

Trať Kralupy - Lužec nad Vltavou

Nové večerní linky se dočkají i lidé, kteří večer dojíždějí směrem z/do Nelahozevsi, Vraňan a Lužce nad Vltavou. Podle stávajících platných řádů nejezdí žádný spoj mezi 19-20 hodinou, což se od 13. prosince změní. Tyto vlaky budou mít v Kralupech přípoj od / do Prahy.

  • V 18:54 pojede nový vlak z Lužce nad Vltavou do Kralup nad Vltavou, který do Kralup přijede v 19:17.
  • V 19:21 pojede přes Nelahozeves a Vraňany až do Lužce jako přípoj od osobního vlaku a rychlíku od Prahy (příj. v 19:15 a 19:17).

 

Trať 093 Kralupy - Kladno

Zde dojde k několika změnám, které mají rozšířit a zlepšit dopravní obslužnost.

Nově pojede z Kladna-Ostrovce do Prahy a opačně osobní vlak každou hodinu i o víkendech. Jedná se o prodloužení vlaků, které dosud končily nebo začínaly v Kladně.

  • Z Kladna-Ostrovce pojedou tyto vlaky ve 13:21, 15:21, 17:21 a 19:21.
  • V opačném směru pojedou vlaky z Kladna do Kladna-Ostrovce ve 13:29, 15:29 a 17:29.
  • Do Kladna-Ostrovce bude o víkendech a svátcích nově prodloužen také jeden vlak z Rakovníka s odjezdem z Kladna ve 13:11.
  • Ranní osobní vlak z Kralup nad Vltavou do Kladna pojede v pracovní dny nově o cca 15 minut později s novým odjezdem z Kralup v 6:38 a novým příjezdem do Kladna v 7:21, tento příjezd bude více vyhovovat zejména školákům a studentům. 

 

Změna od ledna 2016: Linky 457 a 458

Linky kralupské MHD pojedou na stejných trasách, akorát se přejmenují

Lidé, kteří vlastní pražskou "lítačku", tedy předplacený kupon na 3. pásmo ji budou moci uplatnit i v kralupské MHD, která zajíždí do Minic, Nelahozevsi, Lešan a také do Miřejovic. "Současné linky č. 1 a 2 nově vyjedou pod označením 457 a 458. Cestující tak získají možnost kombinovat kralupskou MHD s ostatními železničními i autobusovými linkami PID. Zároveň však zůstane zachována alternativa místního jízdného pro jednorázové cesty kralupskou MHD. Každý si tedy bude moci vybrat typ jízdného podle potřeby," uvádí se na webu města Kralupy.

Jízdné trošku podraží. Pro cestující, kteří byli zvyklí si kupovat lístky v předprodeji za 8 Kč, zaplatí 10 Kč, poloviční 5 Kč). Nepřestupní jízdenka zakoupená u řidiče bude nově stát 12 Kč, poloviční 6 Kč.

Ke stažení jsou tu jízdní řády linek 370, 470 a 473 a také jízdní řád vlaků z Kralup.
Dále jsou tu informace k zařazení místních linek do PID.

Nový noční spoj do Nelahozevsi 

Kromě přečíslování linek nedojde v jízdním řádu k výraznějším změnám. U některých spojů jsou mírně posunuty časy odjezdů kvůli lepší návaznosti na vlaky. Nelahozeveští se dočkají nového nočního spoje, který pojede ve 23:20 z nádraží přes Lešany, Nelahozeves a Veltrus, Tesco zpátky k nádraží. Využijí ho lidé, kteří dojíždějí v noci z Prahy. Poslední noční spoj pro Nelahozeveské z Prahy je vlak, který z Masarykova nádraží vyjíždí 21:40. Od Nového roku se dostanou domů i pozdějším vlakovým spojem, který pojede od 13. prosince ve 22:30. Na něj od ledna 2016 bude navazovat avizovaný autobusový spoj.

Klíčová slova:
MHD