Nevíte co dělat po mateřské? Zkuste se stát profesionální chůvou

Najít zaměstnání, sladit pracovní a rodinný život nebývá jednoduché...
 

Maminky s malými dětmi jsou stále na trhu práce tou nejohroženější skupinou. Proto jim Síť mateřských center umožnila v rámci projektu „Provázení k zaměstnání“ získat novou kvalifikaci.

Jak pracovat, když…

Zapojit se znovu do pracovního procesu není už vůbec jednoduché pro maminky s více dětmi. O tom ví své i Martina z Kolovrat: „Máme tři děti, z toho dvojčata, která teď začala chodit do první třídy a devítiletého Honzíka, který má diabetes. To znamená, že si mimo dietní opatření, musí píchat inzulín. A v jeho věku ještě není možné spoléhat na to, že to zvládne sám. Před mateřskou jsme pracovala jako zdravotní sestra v soukromé ordinaci, ale teď to už není možné. Navíc za tu dobu se mnohé změnilo. Tedy zůstala jsem s dětmi doma.“ Takové a podobné zkušenosti má mnoho maminek.

Kurzy pomáhají

Projekt Sítě MC měl za cíl usnadnění návratu na pracovní trh rodičům po rodičovské dovolené nebo do 2 let po jejím skončení, ale i takzvaným sólo rodičům pečujícím o dítě do 15 let věku. Projektu se zúčastnilo celkem 51 žen, a to i ze středních Čech. Po absolvování motivačního semináře k návratu zpět do zaměstnání si mohly účastnice projektu zvolit z široké nabídky aktivit od kariérového poradenství, včetně assessment centra nanečisto, přes základy podnikání, po počítačové kurzy. Síť MC mimo jiné vydala celkem 28 osvědčení k získání plné kvalifikace Chůva pro děti do zahájení povinné školní docházky.

Nový pohled, nové zaměstnání

Zkušenost s projektem i maminka Petra Š.: „Při přípravě ke zkoušce profesní kvalifikace jsem se dozvěděla o péči o děti do 6 let zase mnoho nového. Využiji to nejen při výchově svých dětí, ale také při práci s dětmi v zaměstnání. Konzultace s psychologem mi umožnila podívat se na věc své budoucí práce z trochu jiného pohledu, než jak jsem o ní dosud přemýšlela. A konečně spolupráce s personalistkou mi dodala potřebnou sebedůvěru a odvahu přihlásit se do výběrového řízení. Nikdy dříve jsem žádné klasické výběrové řízení neabsolvovala, simulace assessment centra mi pomohla při následném skutečném konkurzu k získání práce snů. Nyní pracuji jak lektorka kojeneckého cvičení a cvičení rodičů s dětmi.

Statistiky říkají, že ženy jsou málo pracovně aktivní

Ze statistiky ČSÚ vyplývá, že se počet neaktivních žen pečujících o rodinu snížil za posledních dvacet let relativně málo, a to z 360 na 319 tisíc v roce 2013. Téměř 50 % žen zůstává doma s dětmi i po třech letech rodičovské dovolené. Mezi časté důvody delšího setrvání v domácnosti patří právě i nízké sebevědomí žen při návratu na pracovní trh a jeho odkládání. Na konci října 2015 byl počet nezaměstnaných osob pečujících o dítě do 15 let věku přibližně 53 tisíc, což je cca 12 % z celkového počtu nezaměstnaných v ČR.

Klíčová slova: