Kupte kočkám na zimu boudičku

Kocour Tonda byl také jednou z koček, které trávily zimu venku. Naštěstí ale našel domov
 

Pražský spolek ochránců přírody realizuje projekt, díky kterému mohou přežít kočky zimu v pohodě. Zapojíte se také?

Zvlášť v zimě kočky bez domova trpí. Aby ji přežily v pohodě je důležité, aby se měly kam schovat. Levným a účinným řešením jsou polystyrenové boudičky. Ty můžete zakoupit v útulku v Klecanech. Jedna vyjde na 180 Kč a schovají se do ní dvě kočky.

Jak je zařídit

Do každé boudičky je nutné dát seno - jeden balík sena stojí cca 30 Kč (k dostání je v obchodech pro zvířata, s potřebami pro kutily či v hypermarketech) nebo slámu od farmářů. Tento balík množstvím postačí na jeden domek pro kočky. Seno načechráte a kočka si v něm vyleží pelíšek. Nenahrazujte jej textilem, v něm se drží vlhkost a množí se tam plísně. Seno či sláma jsou nejvhodnější materiál jak z hlediska hygieny, tak i zateplení.

V boudičkách z polystyrénu kočky přežijí zimu lépe

Kam ji umístit

Boudičku je dobré umístit tam, kde bude pokud možno ukryta před povětrnostními vlivy (kůlna, přístřešek apod.). Můžete ji ale dát i kamkoli ven, musíte ji ale rozhodně umístit tak, aby jí kočky bez problémů objevily, ale aby nebyla příliš na očích lidem. Lidé by jí s velkou pravděpodobností ukradli či zničili, příp. by kočky obtěžovali či ohrožovali. Je dobré, aby boudička byla umístěna tak, aby také měla kočka pocit bezpečí – když je například ze dvou nebo dokonce tří stran chráněná zdí, kůlnou – ale také, aby měla kočka možnost i odtud uprchnout, kdyby měla pocit ohrožení. Můžete pro začátek zkusit různá místa (cca po týdnu). Obvykle nejlepší místo „objeví“ kočka hned napoprvé. Pak už s boudičkou nehýbejte, kočky nemají rády změny. „Máme zkušenosti, že je umisťují majitelé domů na své zahradě, kam jsou kočky zvyklé chodit a lidé je krmí. Samozřejmě je ale možné je dát kamkoliv jinam, kde se tyto micky vyskytují,“ říká Markéta Holečková z Pražského spolku ochránců zvířat.

Tip: Polystyrenové boudičky rádi obývají i ježci – pořízením třeba i menší polystyrenové boudičky jim tak zpříjemníte zimu.

Klíčová slova: