Morče je tvor společenský. Jak zajistit, aby bylo spokojené?

Morče je tvor společenský. Lépe se mu bude žít ve dvojici
 

Tento mazlíček se dnes chová v bytech nejčastěji pro radost dětem. Než se ale rozhodnete pořídit si tohoto roztomilého mazlíčka, seznamte se s tím, co potřebuje ke spokojenému životu.

Krátkosrsté nebo dlouhosrsté?

Morčat existuje hned několik plemen. Liší se především srstí, která je různorodá. Vybrat si můžete morče se srstí krátkou nebo dlouhou. Krátkou srst mají plemena anglická obyčejná nebo se srstí vlnitou, dále sem patří anglické a americké chocholaté morče a rozeta. Mezi dlouhosrstá plemena patří morčata s rovnou srstí – šeltie, peruánec, coronet, angora a morčata s vlnitou srstí – texel, alpaka, merino.

Jedno nebo dvě?

Morče je zvyklé žít ve skupinách. Proto byste měli před jeho pořízením zvážit, zda se mu budete mít čas věnovat. Pokud si nejste úplně jistí, pak zvažte, zda si nepořídit morčata rovnou dvě. Spokojené budou morčata i vy.

Sameček nebo samička?

Jestliže chtete jen jedno morče - pořiďte si samečka. Ti jsou podle mnohých chovatelů méně bojácní, mazlivější a lépe se ochočí. Pokud chcete pár, pak je nejvhodnější pořídit dvě samičky, které se i v dospělosti dobře snáší. Páreček – sameček a samička budou také spolu dobře vycházet, nicméně musíte počítat s tím, že budou mít neustále mladé. Dva samečci se mohou také dobře snášet, ale v dospělosti stává, že spolu začnou bojovat, i když i tady záleží na povaze..

Kde můžete ve svém okolí morče pořídit

Například Český svaz chovatelů Kladno, Rozdělov, Petra Aqua – Velké Přílepy, Petcenter – Čestlice, Petcenter - Říčany

Čtěte: Kde morče ubytovat a čím ho krmit, aby bylo zdravé

Klíčová slova: