Foto: Po koncertu se Martina Kociánová rozpovídala o hnutí preppers

Na Martinu Kociánovou se přišlo podívat přes sto lidí
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Vánočním koncertem "Trochu ticha" uzavřela letošní kulturní sezónu v Nelahozevsi moderátorka a mezzosopranistka Martina Kociánová s mozartovským Triem Amadeus.

V úterý 8. prosince večer na zámku v Nelahozevsi zazpívala Martina Kociánová, která pracuje jako moderátorka v Českém rozhlasu. Doprovodili ji tři hudebníci z mozartovského Tria Amadeus. Bylo plno!

Rytířský sál renesančního zámku Nelahozeves, kde se kromě koncertů pořádají svatební obřady a také vítání občánků, rozezněly skladby od W. A. Mozarta, J. J Ryby, A. Vivaldiho nebo J. S. Bacha.

Po koncertu proběhl ještě slavnostní přípitek, kde se probíralo například téma preperů, o kterých Martina Kociánová letos točila rozhlasovou reportáž.

Preppers je hnutí lidí, kteří se snaží být co nejvíce soběstační a snaží se aktivně připravit na kolaps naší společnosti. Jsou si jím téměř jisti, a dokonce mají několik scénářů toho, co kolaps způsobí. Snaží se spíše skrývat.

Martina Kociánová: Zpěvák nemá nikdy hotovo

 

Jak se Vám líbilo na nelahozeveském zámku?

Přiznám se, že ještě nikdy jsem na tomto zámku nebyla a tak mě vždy potěší setkání s kusem hmatatelné historie, jakým zámky, hrady, kláštery či kostely jsou. Navíc má Nelahozeves rodáka, který je nejen jedním z nejlepších skladatelů vůbec, ale navíc je to jedna z nejvíce inspirativních osobností i lidsky. 

 

Jaké koncerty máte do konce roku? Kdy a kde?

Ještě mě čeká koncert v pražské Hybernii, kde se setkám s mnoha kolegy i s jiných žánrů. Těším se i na setkání s vynikajícím pěvcem Zdeňkem Plechem v Brně. Pak na mě čekají ještě dvě Rybovy mše v pražském Hlaholu. Snažím se to kombinovat s moderováním a teď o Vánocích je to docela „oříšek“. Nad Rybovou mší o půlnoci na Štědrý den a mezi svátky se sešla rodinná rada, která mi to rozhodujícím počtem hlasů zakázala. Moc se jim nedivím, protože jsem už měsíc prakticky každý večer pryč a myslím, že to Vánoční ztišení dlužím jim i sobě.

 

Jak dlouho se zpěvu věnujete? Kde jste se učila zpívat.

Zpívat jsem začala asi v šesté třídě. Chodila jsem do „lidušky“, do sboru a později na Lidovou konzervatoř v Ostravě. Pro zpěváka je hlavně důležité, aby našel toho „svého“učitele. Mě se to povedlo před více než deseti lety a od té doby chodím k paní  Jaroslavě Niederlové. Zpěvák nikdy nemá hotovo. Když má hodně práce, tak musí chodit k učiteli na „kontrolu“, aby to nepřehnal a když zrovna nemá dost práce, tak se zase musí udržovat v kondici.

 

Přijala byste pozvání si znovu v Nelahozevsi zazpívat?

V rodišti Antonína Dvořáka a na tak krásném zámku – kdykoliv. Díky za pozvání a požehnané Vánoce.

 

Klíčová slova: