Chcete mít Betlémské světlo na Vánoce doma?

Betlémské světlo můžete mít i doma
 

Jeho historie vznikla velmi dávno - pár desítek let poté, kdy se začal počítat rok 1000. V posledních letech mohou mít ti, kteří mají rádi tradice, Betlémské světlo dokonce i doma.

Jak to bude letos u nás? Šance i pro starší i méně pohyblivé

V Českém Brodě bude v sobotu 19. prosince k dispozici na obou farách, u skautů nebo například na akci Betlémská spirála v MŠ U Letadla v Kollárově ulici. Pokud někdo z občanů chce donést Betlémské světlo domů, může poslat do 18. 12. mail s bydlištěm na adresu pavel.korado@centrum.cz a skauti mu v sobotu 19. 12. mezi 10. a 12. hodinou donesou Betlémské světlo až domů.

Betlémské světlo loni v Českém Brodě

 

Ve Strančicích u zvoničky na návsi se sejdou 21. 12. Zájemci si mohou přinést petrolejku nebo svíčku, a také donést postavičku do společného betléma, zazpívat si koledy a popřát všem hezké Vánoce a pokoj lidem dobré vůle. A samozřejmě vzít si domů světlo z Betléma, které skauti přivezli. Ve Strančicích bude při tomto setkání zajištěno občerstvení a dokonce možnost lití olova. A v půl šesté donesou Betlémské světlo do Dětského centra ve Strančicích, takže uvítají a malé dárky nebo cukroví pro děti.

Něco z dějin

V roce 1088 papež Urban II. vyzval evropské rytíře - křižáky, aby zorganizovali válečnou výpravu do Palestiny a osvobodili od mohamedánů Betlém a Jeruzalém – rodiště a hrob Ježíše Krista. Rytíři s červenými kříži na pláštěnkách si na cestu najali i mladíky z Florencie. A jeden z nich přísahal, že pokud výpravu přežije a vrátí se, donese do rodného města plamínek ohně z věčného světla, které hoří v Betlémské bazilice. Po pár letech, těsně před Vánocemi, se před branami města objevilo několik zubožených lidí, v čele  šel jeden z nich s hořící svící. Florenťané v nich jen těžko poznávali své syny, kteří odešli do války proti mohamedánům. Navrátilci přísahali, že plamínek svíce, který chránili na moři a na souši, je skutečně přímo z Betléma. Ve středověku to tak bylo první a zároveň poslední Betlémské světlo.

Čtěte: Chcete si před Vánoci vyzdobit dům a zahradu?

Obnovená tradice

V nové době se tato tradice obnovila díky exilovým skautům z Maďarska, Polska a Československa, a postupně se rozšířila do celé Evropy. Například vídeňští skauti cestovali tři dny vlakem, aby přivezli Betlémské světlo přes Polsko a pobaltské státy do Moskvy a místní nadšenci se dokonce postarali o převoz Betlémského světla až do Vladivostoku. Postupně se přidávaly další země, italští skauti předávali Betlémské světlo i Svatému otci ve Vatikánu. V současné době se zúčastňují i další delegace skautů z mnoha dalších zemí, a to i z USA a Mexika. V samotné Evropě už možná není země, kde by se světlo z Betléma nerozzářilo.

Přečtěte si také: Adventní slavnosti na zámku v Nelahozevsi

Klíčová slova: