Zdravý jídelníček není žádná velká věda

Výživoví odborníci se přimlouvají za pečení doma
 

Před Vánoci bychom měli organismu trochu ulehčit a nejíst přes míru, abychom si o svátcích mohli přece jen trochu dopřát. Ale s mírou! Jak na to? 

Naše stravování by mělo být dostatečně pestré a přiměřené věku, pohybové aktivitě a zdravotnímu stavu.

V praxi je to následovně

„Strava by měla být co nejpestřejší. Neměli bychom zapomínat na všechny typy základních potravin; pro organismus vyššího věku jsou důležité mléčné výrobky, rybí maso, vejce, zelenina, ovoce a obiloviny,“ připomíná nám PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

PhDr. Karolína Hlavatá, výživová odbornice

Upečte si doma

Kromě vánočního cukroví, na němž už většina z vás pilně pracuje, se vyplatí – pokud jste na sladké – domácí koláč, bábovka, cokoli. Víte, co si „tam“ dáváte. Je to rozhodně lepší než všelijaké oplatky a sušenky plné nezdravých tuků. (Čtěte návody a hlídejte si nejen obsah cukru, ale palmového a palmojádrového tuku. Pokud tyto tuky objevíte napsané na obalu, vraťte výrobek do regálu.)

Dr. Karolína Hlavatá doporučuje: „Libové maso, kvalitní šunku – ideálně ne každý den. Mějte doma v ledničce tvaroh, z něj se dá udělat mnoho zdravých a chutných pomazánek. Právě tak jako radíme domácí pečení, totéž platí i o vaření doma. Druhý den si můžete vzít jídlo do krabičky – do práce i na výlet. Pamatujte na to, že by vaše denní strava měla být ,rozprostřena‘ do 5 nebo 6 jídel.“

Přečtěte si: Znovuobjevená pohanka

                    Víte, co jíte? Brokolice je úžasná

Co se vyplatí

Domácí vaření a pečení z čerstvých, kvalitních a pokud možno sezonních potravin, používat kvalitní tuky (řepkový a olivový olej, ale i v přiměřené míře máslo), dostatek zeleniny a ovoce. Zdravé jsou i ořechy (v přiměřené míře, jsou hodně kaloricky vydatné) a semínka.

Co se nevyplatí

Nutriční složení jídelníčku rozhoduje do značné míry o našem zdraví. Některé tuky, přidaný cukr a sůl jsou rizikovými složkami stravy, a ty je nutné mít pod kontrolou.

„Nepoužívejte levné náhražky čokolády, to si raději dopřejte kvalitní hořkou,“ radí dietologa Karolína. A to je před Vánoci dobrá zpráva, co myslíte?

Které vánoční pečivo je nejoblíbenější?

Vlasta z Nové Vsi u Rostoklat každý rok peče klasiku: vanilkové rohlíčky, pracny, linecká kolečka, išlské dortíčky a kokosové pečivo. (A já potvrzuju, že skvěle, protože tam všechno každý rok ochutnávám.)

Lucie z Českého Brodu letos dělá skvělé cukroví ze zdravých ingredienci - k mouce přidává i žitnou a celozrnnou, kromě oříšků používá i umletá slunečnicová nebo dýńová semínka, upečení kapříci jsou oslazeni javorovým sirupem a další pečivo cukrem třtinovým.

Doporučujeme: do rodinných oblíbených receptů můžete dát cukru podstatně méně, než je v návodu. Naše maminky a babičky sladily mnohem víc, a dnes vidíme, že pečivo nám i dětem chutná i méně sladké.

 

Vybrali jsme z chatu s Karolínou

Dotaz: Existuje nějaké zdravé cukroví? A jakým potravinám dát přednost při předvánočním nákupu?

Existuje. Pečte kvalitní cukroví (když máme použít máslo, použijte máslo), vytvářejte menší kousky (od toho to je cukroví) a nepečte přebytky. Z hlediska výběru byl nepekla příliš druhů, které se musí plnit, spíše bych upřednostnila cukroví typu „sušenky“, kde můžete uplatnit ořechy, pražené vločky apod. Na pečení perníčků je vhodná žitná mouka (i celozrnná), ke spojování cukroví rybízový džem (nejlépe domácí, ne příliš sladký). Co se čokolády týká, použijte na namáčení cukroví čokoládu na vaření.