1111 let bude pěkně kulaté výročí. Nebo špičaté?

Učebnice stavebních slohů - kostel sv. Jiří
 

Hradešín v nastávajícím roce oslaví nádherné výročí. Obec tohoto jména, původně Radešín, najdete poblíž Úval; tam vás vlak z Prahy dopraví prakticky každou čtvrthodinu. Takže dnes – pěšky po červené!

Necelých 6 km nepatrného stoupání mezi poli ke 4 lípám, které byly vysazeny v roce 1765, a k soše sv. Donáta. Tu sem dala postavit Marie Terezie Savojská z Lichtejnštejna, která vlastnila blízké černokostelecké panství.

 

Učebnice stavebních slohů

Když dojdete až do Hradešína, za hradbou stromů uvidíte architektonický skvost – kostel, který znalci označují za učebnici základních historických slohů od 12. do 19. století.

Původně tu zřejmě byla románská rotunda sv. Jiří. Později tu přistavěli čtvercovou gotickou loď, která byla v dalším období obehnána hradební zdí se střílnami. Další majitelé – Smiřičtí ze Smiřic přistavěli renesanční předsíň a již zmíněná Marie Terezie se postarala o barokní sakristii a zvonici. Schodiště na kruchtu je už romantizující pseudogotický přístavek. Pod dlažbou kostela je několik šlechtických hrobek.

V Hradešíně je zajímavou stavbou i budova bývalé barokní fary a poutní kaple sv. Jana Nepomuckého.

Kromě lip na cestě do obce roste na stráni pod kostelem chráněný jasan. Obvod jeho kmene má úctyhodných 296 cm.

 

Při dobrém počasí uvidíte, zda se dá v Krkonoších lyžovat

Když budete mít štěstí a bude jasno, od zvonice u kostela uvidíte nejen Prahu, ale také Říp, Bezděz, Český ráj s Troskami, Krušné hory i Krkonoše.

Turistické zastavení

Další zajímavosti si zjistíte krátkou procházkou po naučné stezce se 6 zastaveními.

Turistická známka z Hradešína

Aktuální nabídka z Hradešína

Zítra v 17 hodin se tu v kostele sv. Jiří koná vánoční koncert (účinkuje CK Vokál) a 26. 12. se můžete zúčastnit 18. ročníku pochodu Oldřicha Hrdličky nazvaném Pěšky kolem Hradešína. Sraz je u školy.