Na tom, jak své miminko nosíte, rozhodně záleží

Aby bylo miminko spokojené je dobré naučit se s ním dobře manipulovat
 

Každá nastávající maminka se na své miminko připravuje a těší. Ale ne vždy nás napadne, jak s ním zacházet, aby bylo spokojené a zdravé. To nás může naučit metoda manipulace a stimulace.

O co jde

Manipulace je správné zacházení s miminkem. To zahrnuje jeho zvedání, přenášení, chování, pokládání, komunikaci s ním, přebalování, oblékání, krmení, držení k odříhnutí, koupání, ukládání ke spánku a předávání či přebírání.

Stimulace je správné a účinné podněcování rozvoje jednotlivých dovedností, které by mělo dítě zvládat v daném věku. Vše se děje vzhledem ke schopnostem miminka a s ohledem na zákonitosti a etapy psychomotorického vývoje dítěte do jednoho roku.

Čtěte také: Jaká jsou pro a proti nošení dětí v šátku?

Kdy s technikami začít

Technikám manipulace a stimulace se maminky, ale i tatínkové učí v kurzech. Ideální je naučit se manipulaci a stimulaci ještě před narozením miminka. Tedy začít s návštěvou kurzů kolem sedmého měsíce těhotenství. Pozdě však není ani tehdy, když je děťátko už na světě. Tady se dá hodně napravit nejen odstraněním nesprávných stereotypů při zacházením s miminkem, ale i při jeho nerovnoměrném vývoji.

Kde se můžete technikám naučit

V Praze i jeho okolí najdete centra, kde se věnují manipulaci a stimulaci – například A centrum na Praze 8. Ve východních Čechách se těmto technikám s miminky věnuje Mgr. Iva Bolehovská, která má skvělé výsledky s kojenci s opožděním či jinak problematickým vývojem.

Je ve vašem okolí také kurz manipulace a stimulace s miminky? Dejte nám o něm vědět.

Klíčová slova: