Mám dát své batole na angličtinu?

Děti nerozlišují svů a "cizí" jazyk a učí se rychle
 

Také přemýšlíte o tom, kdy by se nejlépe mělo vaše dítě začít učit cizí jazyk? Kladete si otázky, zda jej nebudete zbytečně přetěžovat ve dvou či čtyřech letech nebo jste spíš na vážkách, zda to má u takto malého dítěte vůbec smysl?

Začít s výukou cizího jazyka u dítěte můžete podle odborníků v podstatě už ve třech měsících. Ovšem ne každý ovládá druhý jazyk natolik dobře, aby jej mohl předávat svému dítěti. I tady platí, že se vše musí odehrávat přirozeně. Pokud si nejste úplně jisti svou dovedností cizí řeči, pak je lepší počkat a zapsat své dítko do jazykového kurzu. I pro ty nejmenší existují kurzy. „Děti se učí nejlépe cizí jazyk do šesti let. Pro dítě je přirozené učit se jej stejným způsobem jako svůj mateřský. Mluvím na děti jen anglicky, nic nepřekládám, učím je hravou formou,“ říká učitelka angličtiny Lucie Petříková z Brandýsa nad Labem. „Navíc když se děti budou učit v takto raném věku, mohou pak mluvit jako rodilý mluvčí, v pozdějším věku tomu už tak nebude,“ dodává. Podle ní je nejlepší, aby se děti učily dopoledne a také si doma opakovaly slovíčka.

Čtěte také: Začněte podnikat jako letkorka

Děti nerozlišují cizí a „svoji“ řeč

Pokud patříte k rodičům, kteří mají obavy, že by cizí jazyk mohl děti plést, buďte bez obav. Malé dítě se učí spontánně, pro malé děti neexistuje žádný cizí jazyk. Je to pro ně hra, učí se odposlechem a následným opakováním toho, co slyší.

Kromě návštěv kurzů je dobré dětem nabídnout cizí řeč i doma. Tu mu ale nutně nemusíte zajistit tím, že na něj budete mluvit například anglicky, ale třeba i poslechem písniček, básniček a pohádek v daném jazyce. Na kurzu vám jistě rádi poradí vhodné pomůcky pro domácí výuku.

 Tipy na jazykové kurzy ve vašem okolí

Jazyková škola Hany Vavrečkové – Beroun, Jazyková škola PENGUIN – Kladno, Jazyková škola Rybička – Dolní Břežany, Helen Doron English - Kristýna Pragerová, DiS.- Rudná, Helen Doron English - Mgr. Lucie Basíková – Říčany, CLub Tykadýlko - Neratovice

 

Klíčová slova: