Třaslavá obrna čili Parkinson nepostihuje jen staré lidi

Nemoc způsobuje odumírání mozkových buněk produkujících neuropřenašeč dopamin
 

Jak se Parkinson projevuje, léčí a kolik stojí jeho léčba ve Středočeském kraji? Víte, že při něm odumírají buňky produkující neuropřenašeč dopamin?

Parkinsonova choroba je degenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, které souvisí se ztrátou nervových buněk v mozku. Popsal ji anglický lékař James Parkinson v roce 1817 jako třaslavou obrnu.

Parkinson v číslech

V Evropě je touto nemocí postiženo než 1,2 miliónu lidí. Všeobecná zdravotní pojišťovna vykázala za rok 2014 ve Středočeském kraji 1 658 pacientů, jejichž léčba stála 40 726 000,- Kč, to je v průměru 24 600,- Kč na jednoho nemocného. 

Pozvolný nástup nemoci

„První symptomy bývají vcelku nenápadné, patří mezi ně rychlejší únava, pocity tuhosti a těžkosti končetin, třes, křeče, zpomalení chůze a zvýšená sekrece slin, slz a potu. Většina nemocných jim ale nepřisuzuje větší význam, dokud se onemocnění nezhorší natolik, že začne pacienta výrazněji omezovat v pohybu a soběstačnosti,“ uvádí MUDr. Libor Musil, primář rehabilitačního oddělení Rehabilitační kliniky Malvazinky.

Pomoc nabízí:
Sanatorium Topas ve Škvorci Alzheimercentrum Zlosyň 
Alzheimercentrum Prácheň G-HELP v Kouřimi
Sanatorium Lotos v Ostředku

Odumírání buněk

Dosud se vědcům nepodařilo zjistit příčinu nemoci a proto není jasný ani způsob prevence. Jedním z průvodních jevů je odumírání buněk vyrábějících dopamin (ten zajišťuje komunikaci mezi mozkovými buňkami) „Zatím není jasné, proč se tyto buňky ztrácejí. Obecně se ale předpokládá, že jde o vliv či kombinaci více faktorů,“ dodává MUDr. Libor Musil.

Parkinson nepostihuje jen staré lidi

Přibližně 15 % pacientů onemocní před 50. rokem a 10–15 % pacientů dokonce ještě před 40. rokem věku.  „Onemocnění se u lidí v této věkové skupině vyvíjí velmi pomalu. Většinou se zde také setkáváme s výbornou reakcí na léčbu," říká MUDr. Libor Musil. U mladších pacientů však bývá problematické dlouhodobé užívání léků a vyrovnávání se s vedlejšími účinky.

Diagnóza nejistá 

„Zvláště u mladších pacientů nebývá snadné diagnózu určit. Parkinsonova choroba není zcela jasně prokazatelná žádným vyšetřením a její příznaky se vyskytují i u jiných onemocnění. Základním odlišovacím prvkem je, že Parkinsonova choroba reaguje na léčbu náhražkami dopaminu,“ vysvětluje MUDr. Libor Musil.

Léčba zlepšuje život nemocných

Tuto nemoc nelze zcela vyléčit, ale je možné zpomalit a zmírnit jejich průběh. Důležitou součástí léčby je fyzioterapie, která zlepšuje kvalitu života. „Kromě pravidelného užívání léků je další možností léčby stimulace mozkových center způsobujících poruchu hybnosti. K tomu se ale obvykle přistupuje až v případě, kdy se stav pacienta velice rychle zhoršuje, nebo ve fázi, kdy již žádná jiná léčba nepomáhá,“ doplňuje MUDr. Libor Musil.

Společnost Parkinson sdružuje pacienty a jejich blízké i lékaře. Svoje kluby provozuje také v Poděbradech a Mladé Boleslavi.
Klíčová slova: