Klid na duši i v domácnosti

Vánoční kaktus právě vykvetl, Vánoce už jsou skoro tady
 

Vánoční úklid neznamená rodinné šílení, následnou migrénu a bolesti v zádech. Pár dnů před poslední adventní nedělí je ideální čas. Vezměte to zlehka, zapojte zbytek rodiny. A pokud jste na to sama, prostě udělejte jen to, co je nezbytně nutné.

Někdo z blízkých nebo dokonce návštěva si nevšimne, že nemáte čerstvě povlečeno anebo šmouhu na okně, nebude zkoumat lustr zevnitř nebo nakukovat do šuplíků v kuchyni.

 

Buďte (na sebe) hodní, ale rozhodní

Vytvořte si itinerář – plán prací, do něhož rozhodně neváhejte zahrnout všechny členy rodiny. Na výmluvy nedejte, buďte hodná, ale rozhodná. Pokud se rozhodnete zajistit si úklid svépomocí, pro sebe si vyberte typ prací, o nichž víte, že by vaši rodinní příslušníci nezvládli. A jako bonus navíc: některé prvky tak zvaného velkého úklidu lze při dobré vůli (někdy s přimhouření obou očí) pokládat i za kondiční, protahovací a podobné cvičení.

(Přečtěte si o tom, jaký si koupit vysavač: Luxujete? Nevyhazujte paníze...)
 

Vyhoďte všechny zbytečnosti

Pokud nezanedbáváte pravidelné denní činnosti související s údržbou domácnosti, nečeká vás nic strašného. Domov dobře vypadá, pokud je v něm co nejméně zbytečností (a to začíná už při vstupu do bytu) a prachu, pokud je v pořádku hygienické zázemí a zrcadla. Kuchyň, dnes často spojená s obytným prostorem, by měla působit svěže a voňavě. Pověřené členy rodiny je třeba zkontrolovat a pochválit. Pokud jste na to sám (sama), odměňte se předvánoční procházkou s posezením v kavárně, anebo si kupte nějakou maličkost pro radost.

(Čtěte také: Jak ušetřit při úklidu)

 

Provětrejte skříň a zásuvky

Vyhoďte všechno, co jste od minulých Vánoc neměla na sobě, do tříděného odpadu vyneste nahromaděné stohy starých časopisů a všechny „okrasné“ předměty - lapače prachu, které jste sice dostala a neudělala jste si k nim vztah. (Možná dostanete od Ježíška jiné.) Zaprášeným pokojovým rostlinám umyjte listy nebo je osprchujte. Vánoční kaktus už vám určitě vykvetl, ten vydrží jakékoli zacházení.

 

Důležité jsou tradice

Každá rodina má své tradice – vyhlížení první hvězdičky, rybí šupiny pod talířem s rybí polévkou nebo ozdoby po mamince na stejném místě vánočního stromku. To jsou ty důležité věci v životě. Jestli jste nestačila mít byt jako klícku na sto procent, to je přece úplně jedno.

 

Klíčová slova: