Kladenská nemocnice dokončila čtvrtou etapu modernizace

 

Za čtyřicet milionů korun, převážně ze zdroj Evropské unie, byly provedeny stavební úpravy, pořízeny nové přístroje a IT technologie. 

Kladenská nemocnice byla založena v roce 1903. Je jednou z pěti nemocnic, jejímž zřizovatelem je Středočeský kraj. Disponuje více než 6000 lůžek.

Čtvrtá etapa modernizace stála 40,34 milionu korun a Evropská unie na ni přispěla prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Čechy dotací ve výši 36,85 milionu korun. 

Hygienicky vyhovující infrastruktura

„Projekt měl tři hlavní části. Předmětem stavební části projektu byla v prvé řadě celková rekonstrukce rozvodů vody v pavilonu V, kde je plicní a onkologické oddělení. Jejich dosavadní špatný stav způsoboval dlouhodobě problémy se zajištěním požadované kvality vody, zejména v limitu nulové tolerance ve výskytu bakterií legionella. Současně s výměnou rozvodů vody byly kompletně vyměněny dosluhující rozvody kanalizace a provedeny dispoziční úpravy sociálních zařízení tak, aby odpovídala současným hygienickým požadavkům,“ řekl ředitel nemocnice Vladimír Lemon.

Stavební úpravy

Součástí projektu, který vyšel na 12,86 milionu korun, byly také úpravy náhradních prostor v jiných objektech v areálu nemocnice, do kterých se uchýlila zdravotnická oddělení z pavilonu V, aby jej uvolnila k provedení sanací zdravotně technických instalací. V nemocnici byla instalována nová úpravna vody. „Modernizace našich nemocnic je nezbytná, pokud chceme udržet krok s moderní lékařskou vědou i s konkurencí především pražských fakultních nemocnic,“ uvedl hejtman Miloš Petera.

Moderní přístroje

V rámci modernizace byl pořízen ultrazvuk pro dětské a novorozenecké oddělení, které získalo také nový inkubátor, dýchací přístroj a přístroj na fototerapii. Do oddělení rehabilitace přibyly neurostimulátory, na plicní oddělení bronchovideoskopická sestava. Videoendoskopická sestava a kardiograf usnadní vyšetření na interně. Laparoskopické přístoje byly pořízeny na operace tumorů ledvin. Nové vybavení získalo očnío ddělení, ortopedie a koronární JIP. „Náklady na pořízení zdravotnické technologie činily celkem 22,04 milionu korun. Investice slouží ke zkvalitnění péče, zpřesnění diagnostiky a zlepšení komfortu jak pro lékaře, tak i pro pacienty,“ řekla radní Jiřina Fialová.

Bezpapírová nemocnice

Za 5,23 milionu korun bylo dodáno hardwarové a softwarové vybavení pro digitální archivaci dat.  Nemocniční informační systém je rozšířen o modul pro elektronické objednání stravy. Technologie povedou ke zlevnění procesů a zlepšení kvality a rychlosti služeb. 

Převedení nového informačního systému
Klíčová slova: