Hvížďalovy mediální pasti

Karel Hvížďala v klubu Ference Futuristy
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Karel Hvížďala, spisovatel, esejista, šéfredaktor a spoluzakladatel Týdne, moderátor  televizních pořadů Press a Přesčas, či komentátor domácího a zahraničního politického dění v Českém rozhlase. Zatímco venku obcházeli Mikulášové s anděli a čerty, Karel Hvížďala "strašil" v klubu Ference Futuristy v Černošicích svým hodnocením české mediální scény.

Výběr některých slavných rozhovorů s Karlem Hvížďalou.                               Časopis Index ,1981 - "České rozhovory ve světě", 1986 -Václav Havel - "Dálkový výslech - rozhovor s Karlem Hvížďalou".                         Mladá fronta, 1997 - Karol Efraim Sidon - "Když umřít, tak v Jeruzalémě" (Rozhovory s Karlem Hvížďalou a Viktorem Vondrou) ".         Galén, 2015 -Karel Jan Schwarzenberg - "Knížecí kniha - Rozhovor s Karlem Hvížďalou".                     

 

Sobota večer je ideální termín nesedět doma a vyjít ven, dozvědět se něco zajímavého, setkat se s přáteli, pobavit se. Do černošického klubu Ferenc Futurista (pro známé a jejich známé, ale i pro náhodné okolojdoucí), pozval básník Petr Borkovec brilantního novináře a spisovatele Karla Hvížďalu. Karel Hvížďala nabídl ve své přednášce stručný a výstižný vhled do historie a současnosti mediálního světa. Hodnocení aktuální situace na českém mediálním trhu porovnal se situací médií ve světě. Možná napravil negativní postoj k bulváru, jakožto médiu, které je schopno jednoduše informovat široké vrstvy čtenářů o politických tématech, případně nabídnout základní orientaci v právní problematice. Otázky diskutujících směřovaly zejména k současnosti, rozdělení mediálního trhu mezi české investory, postavení veřejnoprávní televize a rozhlasu, vlivu médií na čtenáře, posluchače a diváky. Na závěr přečetl Karel Hvížďala dva fejetony ze své právě vydané knihy Osmý den.

(pro Čtidoma.cz zpracovala Hana Michaliková)