Průhonické Alzheimercentrum otevřelo fototerapii jako mořskou pláž

Speciální svítidla vyvolávají efekt jasného slunečního světla
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Exotickou pláž se skutečným pískem mohou využívat klienti při léčbě depresí, poruch spánku či nechutenství. Patrony projektu se stali herečka Ljuba Krbová a Ivo Šmoldas.

Realizaci bylo možné provést díky darům firem a příspěvkům rodin klientů.

Alzeheimercentrum v Průhonicích je soukromé zařízení, které poskytuje služby 160 klientům s různými formami demence. Zajímavostí je, že kolem 90 % klientů má akademické vzdělání. Průměrný věk klientů je 86 let. Budova je třípodlažní a každé patro má své lékaře, zdravotní sestry a ošetřovatele. Na jednoho ošetřovatele ve službě připadá zhruba pět klientů.

Sluneční lázně

Pláž může sloužit současně až pro deset lidí. „Terapie má mnoho pozitivních účinků nejen na psychiku. Výrazně zmírňuje depresivní stavy a změny nálad, prohlubuje spánek a zvyšuje celkovou fyzickou i psychickou kondici, což následně zlepšuje fungování kardiovaskulárního systému, posiluje imunitní systém a zmírňuje diabetes. U pacientů s demencí jsou stimulovány všechny smysly, což zpomaluje vývoj choroby. Klienti mohou terapii absolvovat i se svými blízkými,“ vysvětlila majitelka skupiny Alzheimercentrum Jaroslava Jůzová. 

Průhonické moře

"Jsem ráda, že první české moře je v Průhonicích," říká s úsměvem starostka Průhonic Hana Borovičková. Humorně pojal své slovo i Ivo Šmoldas: "Já mám spíše deprese z povalování na pláži, ale všem přeji, aby jim nová pláž sloužila. Až tu budu jako klient, budu překvapený, protože už si to nebudu pamatovat."

Fotografický projekt Ljuby Krbové

"Byla jsem oslovena, abych se pokusila fotograficky mapovat život klientů a je to mne zajímavá výzva. Ráda bych navštívila několik center, protože každé má jinou atmosféru. Mne oslovil příběh jedné mé kolegyně, která takto onemocněla. Uvědomila jsem si, že to je věc, která je blízko a může se týkat každého z nás. Nejlepší je podívat se na toho strašáka zblízka," říká Ljuba Krbová. 

Musíme si zvykat

"Byl jsem pozván panem Kulichem, který mne zřejmě někdě zahlédl a spatřil na mne příznaky blížící se choroby. Přiznávám, že mám problémy s pamětí, tak jsem se rád přišel podívat do čeho jdu. Mám tak veliké pochopení pro zdejší klienty. Je také dobré si zvykat, aby až sem člověk dospěje, tak přišel jako domů," odlehčuje Ivo Šmoldas.

Speciální světla MedicoSun jsou navržena na základě výzkumu doktora Pavla Doubka z Všeobecné fakultní nemocnice. Určité části barevného spektra jsou filtrovány a jiné zase posíleny. Pomáhá červená a zejména modrá uvádí do aktivity. Zařízení je navíc vybaveno stmívačem, aby bylo možné nastavit příjemnou intenzitu.

O skupině Alzhemercentrum je následující video:

 

Klíčová slova: