Letiště Vodochody se může rozrůst. Okolní obce budou dále odporovat

Letiště Vodochody by mělo odbavit přes třicet tisíc letadel ročně
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Soud povolil rozšíření Letiště Vodochody. Líbeznický starosta Martin Kupka, který je jedním z mluvčích sdružení Stop Letišti Vodochody, uvedl, že odpor okolních obcí zesílí.

Poslední dění kolem letiště
MŽP nejdříve vydalo kladný posudek, v roce 2014 ho zrušilo.
- červen 2014 
Ministerstvo životního prostředí 13.června zrušilo dříve vydané stanovisko EIA k záměru rozšíření letiště Vodochody
- říjen 2014 Ministerstvo životního prostředí potvrdilo zrušení ekologického posudku na rozšíření Letiště Vodochody. Výstavba byla dočasně pozastavena.
- prosinec 2015 Letiště Vodochody podalo žalobu na ministerstvo životního prostředí kvůli zrušení posudku.

Rozšíření se nevyhne odporu obcí

Pražský městský soud povolil rozšíření letiště Vodochody, když projektu vrátil kladný posudek EIA. Ministerstvo životního prostředí nyní zvažuje, zdali proti rozsudku podá kasační stížnost.

Zatímco skupina Penta, která je vlastníkem areálu, nový posudek vítá, okolní obce zesílí svůj odpor. Alespoň podle líbeznického starosty Martina Kupky, který je mluvčí sdružení Stop Letišti Vodochody. "Obce budou záměru bránit dál," uvádí Kupka.

Obce podle líbeznického starosty čekají na zdůvodnění posudku, ale prozatím nedostaly žádnou odpověď od soudu. "Zajímá mě, jak se soud vypořádal s podněty obcí, které se chtěly soudního řízení účastnit," uvedl Kupka.

Kupka: Dokumentace obsahuje řadu chyb

"Dále trvají naše zásadní výhrady ke kladnému stanovisku EIA pro rozšíření Letiště Vodochody. Má celkem 124 podmínek. To už vlastně není ani možné o kladném stanovisku mluvit. Problém je v tom, že při salámové metodě prosazování jednotlivých staveb budou podmínky v zásadě nevymahatelné. Celá dokumentace navíc obsahuje řadu vážných chyb a rozporů," upozorňuje starosta obce Líbeznice Martin Kupka (ODS). Dále dodává, že obce už připravují kasační stížnost na rozhodnutí soudu a další kroky na ochranu před záměrem, který by území zatížil víc, než je únosné.

13 obcí ve sdružení Stop Letišti Vodochody

Mezi odpůrce výstavby letiště jsou například Kralupy nad Vltavou v čele se starostou Petrem Holečkem (STAN), který vítal loňské zrušení souhlasného stanoviska EIA pro Letiště Vodochody. "Stalo se tak po objektivním přezkoumání dokumentace vlivu záměru na životní prostředí  a procesu jejího posuzování. Na pochybení v nich opakovaně upozorňovali starostové 13 okolních obcí zastupující téměř 30 000  jejich obyvatel. Zrušením stanoviska jim dalo ministerstvo za pravdu a prokázalo, že ochrana životního prostředí a zdraví  občanů zůstává jeho prioritou," napsal kralupský starosta Holeček na web sdružení Stop Letišti Vodochody bv polovině června.

Starostové Martin Kupka i Petr Holeček patří mezi mluvčí tohoto sdružení.

 

Klíčová slova: