Policisté rozdávali řidičům místo pokut reflexní vesty

Reflexní vestu mají sice povinnou jen řidiči, ale je dobré ji pořídit i pro spolujezdce. Policisté je rozdávali zadramo
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mělničtí policisté se zaměřili na kontroly řidičů i povinné výbavy aut. Jak si vedou řidiči na Mělnicku?

Kontroly proběhly po celém Mělnicku

Dopravní policisté v uplynulých kontrolovali na Mělnicku, zdali řidiči nepili alkohol nebo nepožili jiné návykové látky. Kromě toho také prověřovali povinnou výbavu aut. Obdobné akce připravují dopravní policisté i na další dny. Jednalo se o celorepublikovou akci.

Reflexní vesty jsou v ČR zatím povinné jen pro řidiče. Nicméně je dobré, aby vestu měli i lidé, kteří cestují jako spolujezdci.

Policisté upozorňovali řidiče na to, aby při opouštění svého vozidla na komunikaci používali reflexní vestu. Týká se to zejména situací při autonehodách nebo když řidič jde řešit technickou závadu.

Vesta se hodí i pro spolujezdce

"V těchto situacích je řidič povinen mít při vystoupení z vozidla na sobě reflexní vestu, proto by ji měl mít po ruce, nikoliv v zavazadlovém prostoru. Cílem akce bylo ale kromě připomenutí této povinnosti i upozornění na bezpečnost celé osádky vozidla," uvádí policejní mluvčí Markéta Johnová.

Jedna z hlídek kontrolovala řidiče automobilů přímo na Mělníku a bezprostředním okolí. "Podpraporčík Vobořil a nadstrážmistr Toman při kontrolách zjistili, že řidiči pro sebe reflexní vestu mají, ale pro své spolujezdce nikoliv. Proto všichni zastavení řidiči obdrželi od policistů další reflexní vestu jako dárek. Celkem jich tato dvoučlenná hlídka rozdala třicet," prozradila mluvčí Johnová.

 

Statistiky

  • 178 zkontrolovaných aut
  • 12 blokových pokut
  • 2 přestupky bude řešit příslušný správní orgán
  • 3 řidiči pod vlivem alkoholu.
  • Nejčastěji nevyhovoval technický stav vozidla. Někteří řidiči nebyli připoutáni nebo neměli zapnutá světla.
  • Policisté rozdali 95 reflexních vest na celém území Mělnicka, jedna z hlídek jich rozdala rovných 30

 

Klíčová slova: