Dopřejte si balzám na duši. Splujte Sázavu těsně před Vánocemi

Vítané jsou vánoční ozdoby lodí i posádek
 

Nadprůměrná vedra a nedostatek vody nadělaly v létě starosti nejedné posádce. Přijměte proto pozvání branických vodáků a úsek od Krhanic do Pikovic si sjeďte už tuto sobotu.

Příroda jako v knížkách Jacka Londona

 

„Sázava je v úseku mezi Kamenným Přívozem a Pikovicemi v zimě úplně jiná, než v ostatních ročních obdobích. Řeka i kaňon jsou opuštěné, lidí je zde velmi málo. Naše akce je se tak stává protipólem k předvánočnímu shonu. Je to takový balzám na duši, že se smíříte i s přimrzajícíma rukama k pádlu a mokrýma nohama,“ říká Jan Šup, dlouholetý organizátor předvánočního setkávání.

 

Pokud nepatříte zrovna ke zdatným vodákům, nejste v účasti nijak limitováni. Pořadatelé z TJ Kotva Praha rádi uvidí i ty z vás, kteří vstoupí do některého z plavidel vůbec poprvé. Navíc, Sázava je pro svou nízkou obtížnost splutí k začátečníkům přívětivá a úsek z Krhanic do Pikovic měří necelých 16 kilometrů.

 

Vybavení na vodu si stále ještě můžete vypůjčit
Zobrazit fotogalerii (6)

 

Zbytečně nečekejte

Historie Vánoční Sázavy  
Akce vznikla jako ryze mužská záležitost. Několik kamarádů se tehdy shodlo, jak moc je nebaví v sobotu před Štědrým dnem uklízet byt. Některý z nich vykřikl památnou větu, „než běhat s vysavačem po bytě, radši budu mrznout na Sázavě.“ S postupně rostoucím zájmem lidí si teď každoroční akci nenechá ujít na 50-100 lodí. „Zažili jsme dvaceticentimetrové čepice sněhu na kamenech v řece. Několikrát byly takové mrazy, že řeka v klidnějších místech zamrzla a vodáci museli lodě opatrně sunout po ledu,“ říká organizátor Jan Šup

 

Jestli vás akce oslovila a patříte k lidem, kteří se umějí rychle rozhodnout, své přednosti byste měli okamžitě využít. Akce Vánoční Sázava se koná už zítra v 11 hodin. Sraz je nad jezem v Krhanicích, obci jen pár kilometrů vzdálené od Týnce nad Sázavou.

 

Využít můžete i nabídky pořadatelského oddílu, který zařizuje odvoz a návrat lidí a plavidel. V tom případě je sraz v loděnici TJ Kotvy Praha v Braníku, v půl deváté ráno. Přihlášky k dopravě je nutné poslat předem na telefon Jana Šupa (602 425 160).

 

S sebou si samozřejmě nezapomeňte oblečení proti chladu a také vodáckou výstroj. Tu je stále možné si vypůjčit. „Vánoční Sázava je akce s více jak dvacetiletou tradicí. Některé půjčovny s ní proto počítají a jejich klienty na Sázavě každoročně potkáváme,“ ubezpečuje Jan Šup. „Do pátečního večera stále přijímáme objednávky,“ potvrzuje slova organizátora Lenka Říhová z vodácké půjčovny Bisport s.r.o. v Týnci nad Sázavou.

Klíčová slova: