Český mas-wrestling stojí na začátku cesty. Podaří se ho prosadit do škol?

Silové přetahování je sport starý už tisíce let
 

Čeští mas-wrestleři zakončili premiérovou sezonu. Poslední kolo Pražského poháru CMWA hostila Základní škola Jílovská v pražském Braníku.

Co je to mas–wrestling?

 

Přestože jste o mas-wrestlingu možná nikdy předtím neslyšeli, jedná se o sport s pořádně dlouhou tradicí. Disciplínu, ve které se dva protivníci, zapření nohami o dřevěný sloupek, přetahovali o krátkou tyč, znali už v dobách starověku. „Není to jen o statické síle. Člověk musí mít zvládnutou techniku a umět se i správně pohybovat,“ upřesňuje Kamil Szwarc, zakladatel a předseda České asociace silového přetahování.

 

Cílem je přetáhnout soupeře na svoji stranu nebo mu dřevěnou tyč vytrhnout z rukou. Duel končí v momentě, kdy jeden z mas-wrestlerů dosáhne druhého vítězství. Celé klání trvá obvykle jen několik desítek vteřin.

 

Maďar Juhasz (vlevo) si cestu do finále kategorie do 105 kilogramů musel náležitě zasloužit
Zobrazit fotogalerii (5)

 

Mistry oboru hledejte na východě

 

Rodištěm mas-wrestlingu je Jakutsko, jedna z republik ruské federace. Právě ruští sportovci patří ke světové výkonnostní špičce. „Na letošním mistrovství světa získali všechny medaile. Vysoko mířili i Arménci, Kyrgyzové, Uzbekistánci a Kazaši. Výborně se mas-wrestling rozvíjí i ve Spojených státech,“ zmiňuje velmoci silově-bojového sportu Kamil Szwarc.

 

Mottem asociace je "Zatni zuby a tahej!"

Na světovém šampionátu se představili i závodníci z Polska, Maďarska a České republiky. Ve srovnání s ostatními účastníky moskevského poháru však Středoevropané těžce pohořeli. Většinou vypadli už v prvních kolech.

 

Jedním z důvodů je i skutečnost, že mas-wrestling zde prochází teprve svým základním vývojem. „Česká asociace silového přetahování funguje od března. Ve svých řadách evidujeme 16 sportovců. V Čechách jsme prozatím uspořádali čtyři turnaje,“ představuje situaci na domácí scéně předseda a zakladatel asociace.

 

Zajímavá jména se sjela i do Prahy  

 

Na rozdíl od třech předchozích, byl branický turnaj otevřený mezinárodní účasti. V tělocvičně Základní školy Jílovská se ukázal například i Szymon Niemiec z Polska, který na loňském mistrovství světa dokázal ohrozit nadvládu Rusů a vydobyl si bronzovou medaili. Své kvality prokazovali i jiní závodníci kategorie do 105 kilo, jako byli Maďar Dominik Juhasz či Čech Mykhaylo Krasilynets, účastníci světových šampionátů.

 

K nim se řadila i bronzová medailistka Klaudia Wieczorek z Polska, která si podle očekávání odvezla z Braníku vítězství. Kategorii mužů do 85 kilogramů opanoval Attila Kitanovič ze Slovenska. Mezi nejtěžšími závodníky, nad 105 kilogramů, se z triumfu radoval Csaba Juhasz z Maďarska.

 

Největší pozornost na sebe však strhávalo klání v prostřední kategorii. Ta odstartovala atraktivním duelem Niemiec vs Krasilynets, na jehož konci zvedal vítězně ruce ke stropu český závodník. Ten ani v dalším průběhu Pražského poháru nenašel přemožitele. Zastavit ho mohl až ve finále Maďar Dominik Juhasz, který si cestu turnajem klestil se stejnými výsledky.

 

Duel neporažených odstartoval lépe hostující závodník, který vytrhl Krasilynetsovi  tyčku. Poslední utkání dne však domácí sportovec nejprve vyrovnal, po pěkném a napínavém souboji dokázal nakonec i vyhrát.

 

V České republice se jednalo teprve o čtvrtý turnaj v mas-wrestlingu
Zobrazit fotogalerii (4)

 

„Kluky znám už z minulých závodů. Vím, jakou mají kvalitu. Proto jsem z dnešního vítězství trochu překvapený. Vyplatila se mi příprava, kterou jsem do turnaje vložil,“ sdělil svoje dojmy krátce po vyhraném zápase Mykhaylo Krasilynets.

 

„Akci se mi nepovedlo zorganizovat tak, jak jsem chtěl. Mrzí mě především nízký zájem veřejnosti. Mas-wrestling bych chtěl prosadit i do škol,“ zmínil se o malé kaňce na jinak čistém štítě celé sportovní události předseda asociace Kamil Szwarc.

Klíčová slova: