Na Konopišti proběhly sokolnické lovy

Slavnostní nástup a rozdělení do loveckých družin
 

Čtyřicet lovců se sokolovitými dravci a jestřáby se účastnilo Vánočních sokolnických lovů 19. a 20. prosince na Konopišti. Proběhla také mše s vysvěcením obrazu patrona sokolníků. 

„Sokolnickým mottem je, že nelovíme pro kořist, ale pro vše krásné, co je kolem toho,“ řekl Jaroslav Pelíšek ze společnosti Falconia. Sokolnické lovy pořádala společnost Falconia ve spolupráci s organizací Rytířský řád sv. Václava a za podpory konopišťského závodu Lesů ČR. 

Svatý Bavon

Běhěm mše v kostele sv. Jakuba a Filipa na Chvojně byl  vysvěcen obraz patrona sokolníků svatého Bavona. Následoval slavnostní nástup a lovecké družiny vyrazily do honitby. Pro veřejnost byla předvedena ukázka sokolnické práce v podání Milana Straky.

Mše v kostele sv. Jakuba a Filipa na Chvojně

Svobodný lovec

„Přesvědčit dravce k tomu, aby se po odlétnutí z pěsti k sokolníkovi nejenom vrátil, ale aby mu ulovenou kořist odevzdal, není snadné. Záleží na umu člověka, zda přesvědčí nejsvobodnějšího z tvorů, aby se vracel na jeho pěst a lovil pro něj,“ řekl Jaroslav Pelíšek.

Falkmistr

Na statku Benice byl po slavnostním výřadu vyhlášen nejlepší lovec, který získal titul Falkmistra konopišťského panství. Ten získal na následující rok putovní lovecký tesák s vyrytý titulem od mečíře Pavla Skryja. „V dobách feudalismu měl vrchní sokolník výsadní právo usedat ke stolu po pravé ruce panovníka, což bylo nejváženější místo,“ vysvětlil Jaroslav Pelíšek. 

Klíčová slova:
lov