Chřipková sezóna je naštěstí zatím klidná

Onemocnění je způsobeno viry chřipky typu A a B, výjimečně typem C
 

Podle středočeské Krajské hygienické stanice dochází k mírnému nárůstu chřipkové nemocnosti, to však odpovídá sezóně a závažné případy nebyly zaznamenány.

Chřipka je vysoce nakažlivé a rychle se šířící virové onemocnění. K přenosu dochází vzdušnou cestou kapénkovou nákazou, virus proniká do těla nosohltanem a během dvou až tří dnů se projeví příznaky nemoci - horečka 38-40 °C, zimnice, bolesti hlavy, svalů a kloubů a celková slabost.  (Zdroj: Zdravotní ústav) 

Krajská hygienická stanice v souvislosti s příchodem chřipkové sezóny zveřejňuje vývoj tohoto onemocnění v populaci. Doporučenou prevencí je důsledné dodržování osobní hygieny. Vhodné je zvýšit příjem vitamínů v ovoci a zelenině.

Lehký nárůst nemocnosti

"V 51. kalendářním týdnu je situace ve Středočeském kraji epidemiologicky klidná a odpovídající sezóně. Oproti předchozímu týdnu došlo k nárůstu celkové nemocnosti (akutních respiračních infekcí) o 3,4 %. Celková nemocnost činila 1158 onemocnění na 100 000 obyvatel. Nárůst nemocnosti byl zaznamenán ve věkových skupinách 0-5 let a 25–59 let. Nejvyšší nemocnost zaznamenána v okresech Příbram a Mladá Boleslav," sdělila  Šárka Nováková z Krajské hygienické stanice. 

Úmrtí žádná

Od začátku chřipkové sezóny 2015/2016 hygienici nezaznamenali závažné případy ani úmrtí v souvislosti s onemocněním chřipkou. V České republice dochází v průměru ke 2 000 úmrtím ročně v souvislosti s chřipkou, což představuje zhruba 2% všech úmrtí.

Klíčová slova: