Štědrovečerní duchovní akce jižně od Prahy

Region nabízí řadu bohoslužeb i pro rodiny s dětmi
 

Asi nejbohatší program Štědrého dne nabídne Benešov, ale spousta akcí a půlnočních mší se koná i v dalších městech a obcích. 

Štedrý den v Benešově

V kostele sv. Jakuba a Filipa na Chvojně začnou již dopoledne Staročeské Vánoce. Na Masarykově náměstí proběhne již tradiční akce Sváteční slovo, na níž se sejdou zástupci různých církví a městě. Ve farním kostele svatého Mikuláše v Benešově bude na Štědrý den mše pro rodiny s dětmi už od 15. hodin. Tamtéž pak můžete o půlnoci zajít bohoslužbu doprovozenou  chrámovým sborem a orchestrem a vyslechnout si Rybovu mši. 

Tu prý dívce v půlnoci, 
při luně pochodni,
souzený se zjeví hoch
ve hladině vodní. 

Hoj, mne půlnoc neleká,
ani liché vědy: 
půjdu, vezmu sekeru, 

prosekám ty ledy. 

Karel Jaromír Erben
Štědrý den

Přineste si domů světlo z Betléma

Rozdávání Betlémského světla proběhne 24. prosince od 13 do 15 hodin v kostele svaté Markéty ve Zvoli. V Horních Jirčanech si na Štědrý den můžete se svíčkou přijít od 11 do 13 na adresu Malinová 690. Pro Betlémské světlo si můžete dojít také do kostela sv. Klimenta na Hradišti - Lštění a to mezi 10 a 14 hodinou. Ve Velkých Popovicích Brtnicí se bude světlo rozdávat na od 17,45 na návsi u rybníka a budou se přitom zpívat koledy! Již den před štedrým večerem 23. prosince od 17. hodin budou rozdávat Betlémské světlo skauti z Týnce nad Sázavou před obchodním domem Hruška a u Týneckého hradu. A 23. prosince 16. hodin se koná akce Betlémské světélko ve Vestci u Prahy.  Ve Vraném nad Vltavou se budou světýlka vydávat po půlnoční bohoslužbě od 23 hodin v kostele svatého Jiří. 

Večer na mši

První vánoční mši v obnovené kapličce svatého Prokopa v Jesenici bude od 16 hodin celebrovat farář Lubormír Polínský.  V Poříčské farnosti můžete vyrazit na půlnoční od 22 hodin do Vranova nebo o půlnoci do kostela svatého Havla v Poříčí. Ve Zvoli se půlnoční mše uskuteční v kostele svaté Markéty od 22 hodin. Stejně tak v deset večer bude půlnoční mše doprovozená koledami v kostele svatého Havla v Neveklově. Od 23 hodin začně bohslužba slova ve filiálním kostele svatého Jiří ve Vraném nad Vltavou. Půlnoční s Rybovou mší se chystá od 22 hodin v kostel sv. Petra a Pavla ve Zlatníkách. 

Klíčová slova: