Ozdoby, které můžete vyrábět s dětmi z postele a při sledování pohádek

Sněhové kouličky zvládne tříleté dítě.
 

Vyhlašujeme 23. prosinec dnem nicnedělání a lenošení s dětmi. Nabídka pohádek je pestrá a o nějakou tu drobnou manuální zábavu se postará pár vatových tamponků a štětec s ostřejším hrotem. 

Moje maminka mi vyprávěla, že když byly s tetou malé, 23. prosince vždycky vyráběly ozdoby, protože 24. ráno se zdobil stromek. Tenkrát se dlouho dopředu schovávaly stříbrné a zlaté stanioly od čokolády, protože se pak do nich balily ořechy. A přestože dnes si v obchodě koupíte doslova kvanta ozdob už hotových, kouzlo těch ručně vyráběných vám nic nevynahradí. 

 

Návrat k ruční práci

Že to není názor jen pár jedinců dokonce potvrzují i průzkumy. Podle majitelů internetových obchůdků s ručně dělanými ozdobami zájem rok od roku roste. Například na Fler.cz se nejvíce prodávají korálkové ozdoby a domácí vyšívané produkty. Velký zájem je i o šité vánoční ozdoby z filcu. Vánoční ozdoby s nálepkou "hand made" jsou také hojně součástí charitativních projektů. Vedle toho, že pomůžete symbolickou finanční částkou, si také odnášíte slušivou památku za svou dobrosrdečnost. 

 

I děti to hravě zvládnou

A že je ruční práce vždycky těžká? To rozhodně nemusí být pravda. Existuje mnoho technik, které jsou dostupné pro děti třeba už od tří let. Dnes vám představíme krásnou dekoraci z vatových odličovacích tamponů, kterou si můžete ozdobit (nejen) stromeček. Náročnost otestovaly děti Mateřské školy Jesenice, které podobnou technikou vyráběly v rámci dílniček s rodiči adventní věnce. Zátěžovému testu jsem podrobila i svého tři a půl letého syna Matyáše. Zvládl na výbornou a bez mé výrazné pomoci. 

 

 

Sněhové nadýchané koule na stromek 

 

Koule jsme doplnili stříbrnými mašličkami, které také napícháme na stromek.

Budete potřebovat:

 

2 balení různě velkých polystyrenových koulí balených po 8 kusech (koupíte v Hornbach nebo Bauhaus)

2 vatové tampony na odličování

2 štětce (popřípadě tolik, kolik dětí zapojíte)

 

A takhle vypadala naše velkovýroba v praxi.

 

Postup:

Postup je jednoduchý. Nejprve si tamponky v jejich půli od sebe oddělíte, abyste je měli tenčí. Pak vždycky kolečko přiložíte na kouli z polystyrenu a zatlačte hrotem štětce. My jsme zjistili, že je dobré zafixovat tamponek jemným otáčivým pohybem, ale určitě přijdete i na jiný způspb, který bude pohodlný vašim rukám a hlavně rukám vašich nejmenších. Takto potom pokračujete, dokud nemáte celou kouli "zasněnženou". Opravdu je to velmi rychlé a jednoduché. 

Jste zvědaví na výsledek? Takhle se kouličky vyjímají na našem stromku. 

 

Už se nemůžeme dočlat večera, kdy ještě více vynikne.

Máte nějaký tip na jiné ozdoby, které rádi děláte s dětmi? Napište nám!

 

Klíčová slova: