Dobrovolní hasiči mezi oceněnými. „Náš kredit stoupá,“ říkají sami „dobráci“

Ve svých řadách evidují dobrovolní hasiči bezmála 50 000 dětí a dorostenců
 

Ministryně školství uznala práci dobrovolníků. Čestný titul „Nestátní nezisková organizace uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“ předala zástupcům třinácti spolků.

Ocenění za dlouhodobou a kvalitní práci

 

Titul Nestátní nezisková organizace uznaná MŠMT pro práci s mládeží  byl přidělen na základě podání žádosti a splnění 15 vyhlášených kritérií. Vedle dobrovolných hasičů ocenění převzali i zástupci Asociace středoškolských klubů, Asociace turistických oddílů mládeže, Duha, Hnutí Brontosaurus, Junák, Liga lesní moudrosti, Občanské sdružení KADET, Pionýr, Salesiánské hnutí mládeže, Salesiánské kluby mládeže, YMCA a Český svaz ochránců přírody.

Titul je uznáním pro ty organizace, které se práci s mládeží věnují dlouhodobě a kvalitně, a to na nadregionální úrovni. Ministerstvo školství jim proto za léta 2015 až 2020 nabízí smlouvu o dlouhodobé spolupráci.

 

„Smlouva by měla zjednodušit administrativní práci, například s každoročními žádostmi o dotační podporu. Zajistit by nám měla určité (mezi nimi i ty finanční) jistoty pro další činnost,“ vysvětluje Monika Němečková, náměstkyně úseku mládeže Sdružení dobrovolných hasičů.

 

„Titul znamená i obrovské uznání jinak nedocenitelné práce pro ty z nás, kteří se okolo hasičského mládí motáme,“ podotkla dále Monika Němečková. Konkrétně se k 31. prosinci 2014 k organizaci hlásilo přibližně 50 000 hasičů mladších 18 let. Největší zastoupení „nezletilých“ požárníků měl Středočeský kraj, kde jich ke stejnému datu evidovali necelých sedm tisíc.

 

Široká nabídka získaných znalostí a dovedností

 

Hlavním cílem práce s mládeží je samozřejmě připrava nových generací hasičů. Měřítkem, už od sedmdesátých let, je pro malé požárníky účast na celostátní hře Plamen, ve které si ověřují znalosti a dovednosti z oblasti požární ochrany. Do celostátního kola soutěže se letos probojovali i junioři SDH Dolní Měcholupy, kteří v konečných výsledcích obsadili desáté místo.

 

Práce s dětmi má v SDH Sloup více jak třicetiletou tradici
Zobrazit fotogalerii (3)

 

„Dětem máme co nabídnout. Proto o nás jeví zájem. Navíc, kredit dobrovolných hasičů nadále stoupá, a tak ani rodičům nevadí, když k nám jejich potomek dochází,“ říká Jiří Voříšek, starosta SDH Praha-Dolní Měcholupy. Sbor z jihovýchodní části hlavního města eviduje v současné době asi 30 dětí, které se na kroužek scházejí dvakrát týdně.

 

Ve finále hry Plamen děti soutěžily v požárním útoku, štafetách na 4x60 metrů, štafetách dvojic a štafetách CTIF (přes překážky) na 400 metrů.

Postupem přes oblastní a krajské kolo se do republikové fáze Plamene kvalifikovali i junioři SDH Sloup z okresu Praha-západ. Ostudu rozhodně neudělali. Jako jejich kolegové z Dolních Měcholup zužitkovali kvalitní přípavu a z červencového finále odjížděli jako osmí v pořadí.

 

„Děti učíme například zdravovědě, lezení po lanech, uzlování, práci s azimutem nebo topografii. Učíme je samozřejmě i technickým disciplínám, jako je zacházení s hasícím přístrojem nebo nácvik požárního útoku,“ uvedl na závěr jen některé z dovedností hasičské mládeže Michal Zrno z SDH Sloup.

 

Klíčová slova: