Nenechte děti koukat jen na televizi. Rozvíjejte jejich fantazii i emoční výbavu.

Filmy děti ochuzují o fantazírování i emoce. Nechte je nasávat to, co jim dá kniha.
 

Čtené pohádky pomalu ale jistě mizí z rodin. Také svým dětem nečtete? A víte, že je ochuzujete o unikátní emocionální prožitky při objevování „nových světů“?

To, že čtení dětem je velmi důležitý sociální prvek, není jen fráze, která se ráda používá. Psychologové vnímají čtení nebo vyprávění pohádek jako velmi důležité z hlediska vývoje dětských emocí a představivosti. Ale to není všechno. Rozvíjejí například jejich schopnost udržet pozornost a naučí se také spolupracovat s rodičem. Poslechem čteného obsahu si dítě též vytváří a osvojuje slovní zásobu. A toto vás možná překvapí - kniha prý pomáhá dětem i v období jejich prvních vzdorů a v období “proč?“  Najdou tu totiž mnoho příkladů, jak se řeší životní situace, stejně jako spoustu odpovědí na svoje všetečné otázky.

 

Správný čas začít? Okolo 1 roku.

„Z prvního celostátně reprezentativního průzkumu zaměřeného na četbu a vztah dětí ke knihám, který v roce 2013 uskutečnila Národní knihovna ČR, vyplynulo, že nejdůležitějším momentem budování vztahu dítě a kniha je právě doba, kdy jsou děti malé,“ uvádí výrobce dětských knih Novadida. To, že nepochopí obsah zcela a neumí si jej dát do spojitostí vůbec nevadí. Stačí, když v  tomto útlém věku vyberete knihy zobrazující věci, které již dítě zná. Mohou být například plné obrázků zvířátek nebo druhů hraček, ke kterým budete říkat jen pár vět. Budujete jednak vztah dítěti je knize, ale také ten vzájemný. Dítko, kterému čtete, vnímá váš hlas a cítí se v bezpečí. Využijte toho ve chvílích, kdy jej potřebujete uklidnit – například před spaním.

 

Podle výrobce knih Novadida děti odrazuje od čtení nevhodná povaha a zpracování knížek.

Paleček? Kdo to sakra je? 

Školkové dítě by rozhodně mělo znát pohádky jako jsou: O Smolíčkovi, O červené Karkulce, O perníkové chaloupce, O Otesánkovi. Překvapivé ale je, že celých 23 % dětí, které jdou do první třídy, polovinu názvů těchto pohádek slyší poprvé. Věk okolo 3 až 4 roky je naprosto ideální proto rozvinout vazbu ke knihám. I tady je důležitý správný výběr produktu. Knihy pro děti by neměly být zahlceny textem a neměly by obsahovat vycpávková“ místa. Naopak musí být koncipovány tak, aby podstatu děje znázorňovaly obrazem a to proto, aby si děti i bez znalosti čtení uměly vyprávět děj podle obrázků.

 

Pár tipů pro zábavné čtení

  • Vytvořte dítěti ze čtení rituál - čtěte mu denně ve stejnou dobu například před spaním nebo místo odpočinku po obědě
  • Udržujte při čtení s dítětem oční kontakt. Budete podněcovat jeho pozornost. 
  • Intonujte - nedělejte ze čtení příběhu ploché datlování slov, která vidíte před sebou.
  • Nechte dítě doplňovat. Je to pro něj zábavné.
  • Sem tam si otočte role a nechte dítko, aby podle obrázků zase vyprávělo ono vám.

 

Klíčová slova: