Starosta Vestce: Letos jsme měli historicky největší investice

Starostu obce Vestec Tibora Švece jsme zastihli během sousedské slavnosti
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Starosta Tibor Švec plánuje v přístím roce otevření pošty a rozšíření služby obecní policie na devět obcí. Největší letošní investicí byla čistírna odpadních vod.

Tibor Švec se narodil 15. června 1976. Starostou Vestce je od roku 2010, předtím zastával funkci asistenta starosty a pracoval jako OSVČ. Je členem TOP 09.

Jaký byl u uplynulý rok ve Vestci?

Uplynulý rok byl pro nás na obecním úřadě jeden z nejtěžších, protože to byl rok historicky největších investic. Máme novou čistírnu odpadních vod. Podruhé jsme rozpočtem překročili sto milionů korun, přičemž běžný rozpočet je asi polovina. Investiční výdaje představovaly kolem devadesáti milionů korun, takže to byl opravdu hektický rok. 

A jaké byly další investice?

Dělali jsme rekonstrukci dvou místních komunikací, novou kanalizaci v těchto ulicích a nové veřejné osvětlení. Dále chodník v průmyslové zóně.

Daří se vám shánět dotace?

Na čistírnu jsme sehnali dotaci 72 % od Evropské unie a Státního fondu pro životního prostředí. 

A co dotace od Středočeského kraje?

Už ani nežádáme, to už jsme dávno vzdali. Nemá to cenu, protože pravděpodobnost získání dotace od Středočeského kraje je jedna ku tisíci. Hoďte deseti mincemi najednou a když vám na všech padne orel, tak máte šanci získat dotaci. 

Ale zjevně se vám daří i bez nich....

Musíme se s tím smířit. 

Foto archiv Tibora Švece

Co plánujete v příštím roce?

V příštím roce máme několik neinvestičních záležitostí. Naše technické služby přebírají od 1. ledna správu vodovodů a kanalizací. Objemově se jedná o dvacet milionů korun ročně. Dále rozšiřujeme obecní policii, která dosud fungovala ve čtyřech obcích - Vestec, Dolních Břežany, Zlatníky - Hodkovice a Ohrobec. Rozšiřujeme se na dalších pět obcí. Budeme sloužit v Dobřejovicích, Modleticích, Popovičkách, Herinku a Vraném nad Vltavou. Zabíráme rádius kolem Prahy od dálnice po Vltavu. Od 1. dubna také otvíráme poštu jako Pošta Partner. Budou i další investiční akce, ale už ne tak velké jako v letošním roce.

Jak se daří spolupráce s Biocevem?

Výborně. Pro nás je Biocev obrovská prestižní záležitost a jsem rádi, že toto centrum vzniklo u nás. Nemůžeme si vynachválit spolupráci s Akademií věd a Univerzitou Karlovou. 

Budou zdejší firmy spolupracovat s nově vzniklým Středočeským inovačním centrem?

Vestec byl střediskem biotechnologií ještě před vznikem Biocevu. Důvodem jeho vzniku u nás bylo, že čtyři renomované biotechnologické firmy již ve Vestci sídlily. Tyto firmy čerpají dotace z programů inovací. Ale inovacemi se zabývá také Safina nebo Jiva. 

Jak to vypadá s rozpočtem obce na přístí rok?

Máme rozpočet už schválený a budou asi tři miliony korun přebytku.

Děkuji za rozhovor.