Lední hokej řečí statistik. Skutečně není v Čechách populárnějšího sportu?

Lední hokej Češi sledují, oblíbené jsou však jiné sporty
 

Kdo by ho z Čechů neznal. Pokud jste ze země olympijských vítězů a dvanáctinásobných mistrů světa, neuniknou vám například informace, že hráčská legenda tohoto sportu přišla o čtyři zuby. Přesto, výsledky statistik popularity vás určitě překvapí.

Hokej až ve třetí desítce

 

Statistická data byla získaná z internetového průzkumu, který probíhal na serveru SportCentral.cz v období od 17. listopadu do 5. prosince 2014. Do hlasování se zapojilo 4443 respondentů ve věku 12 – 65 let, kteří odpovídali na sadu otázek týkající se oblíbenosti sportů a dalších sportovních návyků. Zastoupení mužů a žen v průzkumu bylo přibližně vyrovnané.

Celkově 3,22 % dotázaných uvedlo hokej mezi své tři nejoblíbenější sporty, což z něj dělá 21. nejpopulárnější sport v Česku. Nejvýš se na žebříčku umístila jízda na kole, následovaná během a plaváním. Překvapením může pro někoho být i obliba fotbalu, který v měření obsadil až páté místo.

 

Stejně jako v případě kopané, nabízí se i u ledního hokeje jednoduché vysvětlení. U mužů je hokej na 11. místě (5,81 %), kdežto u žen je to až 71. místo (0,63 %), tudíž celkovou popularitu hokeje ovlivňuje především nezájem žen.

 

Nákladný sport

 

Naproti tomu se hokej dostal do popředí v ohledu, z kterého se zejména hráči vůbec neradují. Hokej je po právu považován za velmi nákladný sport. Konkrétně 11,18 % dotazovaných tvrdí, že hokej je pro ně příliš nákladnou aktivitou (2. místo za golfem). Z hlediska pohlaví je to 16,31 % mužů a 4,59 % žen.

 

Není divácky atraktivnějšího sportu

 

Je tu přesto ukazatel, v kterém hokej hraje absolutní prim. Hokej je divácky nejatraktivnějším sportem. Celkově 44,11 % uvedlo, že jej pravidelně sledují. Na hokej se rádi dívají nejen muži (47,77 %), ale také ženy (40,44 %). Pro zajímavost za hokejem skončil fotbal s 25,73 %.

 

Klíčová slova: