Lékárníci varují: Alkohol způsobuje kocovinu!

Na zdraví, ale nezapomeňte, že nic se nemá přehánět.
 

„Nejlepší doporučení, jak se vyhnout kocovině, je samozřejmě: nepít,“ říká vedoucí internetové lékárny Lucia Kulichová.

V astmosféře bujarých oslav se však často přejídání a pití alkoholu nevyhneme. Co když nám z toho bude špatně? „Pokud už jsme vypili trochu víc alkoholu, těsně před spaním je dobré vypít minimálně litr obyčejné vody s citronem a druhý den si dát silný vývar nebo česnečku a proplachovat se vodou nebo detoxikačními čaji s obsahem ostropestřce, pampelišky, klanoprašky nebo jejich směsí,“ doporučuje Lucia Kulichová ze společnosti sLéky.cz.

Štěstí přeje připraveným

AntiEthanol 07 obsahuje extrakty z rostlin tradiční asijské medicíny. Urychluje vylučování acetaldehydu a tím chrání játra i předchází kocovině. Vyvinul ho prof. Luděk Jahodář z Farmaceutické fakulty Karlovy univerzity.

Mnozí z nás přemíru alkoholu zvláště na silvestrovských oslavách mohou předem očekávat a také se proto řádně připravit. „Z volně zprodejných doplňků stravy je možné doporučit těsně před užitím alkoholu a bezprostředně po něm AntiEthanol,“ radí Lucia Kulichová.

Kyselina se nic neptá, tiše žere nebo leptá

Alkohol zvyšuje tvorbu žaludeční kyseliny a tím způsobuje pálení žáhy, říhání a nevolnosti. „V takovém případě nám pomohou antacida, z volně prodejných léčiv patří mezi nejznámější Rennie, Gaviscon nebo Talcid,“ říká Lucia Kulichová. 

Co s přecpaným břichem?

Při vánočních svátcích a novoročních oslavách se také dostavují problémy z nadměrné konzumace jídla. „Nejčastější je dyspepsie, tedy poruchy trávení v oblasti trávicího traktu, a flatulence neboli zvýšený odchod střevních plynů,“ vyjmenovává Lucia Kulichová. Na žaludeční nevolnosti je určeno Motilium, který urychluje pohyb trávicího ústrojí. Proti plynatosti a nadýmání se doporučuje Espumisan, Degasin nebo Regumisan. Pro lepší zpracování tuků, škrobů a bílkovin je vhodný Pancreolan forte, Panzynorm nebo Pangrol.

 

Přejeme Vám příjemnou oslavu příchodu nového roku a co nejméně následků.
Klíčová slova: