Přehled novoročních sportovních akcí

Nejčastěji pořádanou sportovní akcí na Nový rok jsou turistické pochody
 

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Nastartujte další „třistapětašedesátku“ aktivně a vydejte se třeba na novoroční vycházku.

Běžecké závody

 

Tradiční Novoroční běh okolo Konopišťského rybníku začíná ve čtvrt na tři odpoledne. Nenáročné, 2,7 nebo 5,4 km (jeden nebo dva okruhy) dlouhé tratě jsou určené sportovcům všech věkových kategorií. „Zveme ostřílené borce, ale i úplné začátečníky, kteří se třeba jen zabývají myšlenkami běhání. Ať už si přijdete zlepšit svůj osobní rekord, zatrénovat si anebo se prostě příjemně proběhnout v krásném prostředí parku,“ říká pořadatel Novoročního běhu Jan Mayer.

 

Konopišťská akce je zároveň i prvním závodem nového ročníku běžeckého seriálu Běžec Podblanicka. Prezentace začíná ve 14 hodin u přírodního divadla na Konopišti. Startovné je dobrovolné.

 

Turistika

 

Ze všech sportovních akcí budou na Nový rok převládat ty turistické. Novoroční pochod Stezkou Vojty Náprstka odstartuje v Berouně na Husově náměstí v deset hodin dopoledne. Na sedmnáct kilometrů dlouhé trase se můžete pokochat vyhlídkou ve Svatém Janu pod Skalou, nafotit Bubovické vodopády či navštívit hrad Karlštejn, na kterém bude otevřeno do 15 hodin. Cíl pochodu je v obci Karlštejn, v restauraci pod Dračí skalou do 15 hodin. Trasy jsou vhodné i pro rodiny s dětmi. Startovné se neplatí.

 

Na Novoroční sprintduatlon vás zve KČT Kralupy nad Vltavou. Start a cíl závodu je před tamní turistickou základnou (ulice Ke Koupališti 182), odkud vyběhnou první účastníci v půl druhé odpoledne. Na trase je čekají dva 375 metrů dlouhé běžecké úseky, proložené 1500 metrovou jízdou na kole. Zúčastnit se může každý.

 

S velkou oblibou se setkává novoroční akce benešovského KČT. Na loňský pochod Novoroční čtyřlístek Sejdeme se na Chvojně, memoriál Jaromíra Maška, přišlo 200 zájemců. Start je před benešovskou sokolovnou u vlakového nádraží mezi 11-13 hodinou. Cíl je u dvanáct kilometrů vzdáleného kostelíku Chvojen. Startovné je 20 korun, které bude poukázáno na sbírku pro hendikapované turisty.

 

Na Nový rok se můžete vydat i na pochod po břehu řeky Vltavy. Pražský novoroční vejšlap začíná u železniční stanice v pražské Zbraslavi, kde je start v době mezi půl desátou a půl jedenáctou. Cíl dvanáct kilometrů dlouhého Pražského vejšlapu je v Černošicích. Startovné na akci je 20 korun. „Přineste si drobné. Vyšší částky nemůžeme vracet,“ kladou na srdce účastníkům pořadatelé Pražského novoročního vejšlapu.

Klíčová slova: