Vycházkou po historických tramvajových trasách uděláte dobrý skutek

Silvestrovský pochod měří 8 až 11 kilometrů
 

Chcete-li po Vánocích protáhnout své končetiny, vyražte s Klubem českých turistů na pochod "Silvestrovskou Prahou za historií".

Pochodem přispějete k výstavbě tras pro hendikepované

Klub českých turistů (KČT) pořádá novoroční akci pravidelně od roku 2003. Krátkých novoročních pochodů se v České republice koná asi padesát. Říká se jim Novoroční čtyřlístek.  Hlavní akcí je "Silvestrovskou Prahou za historií." 12. ročník tohoto pochodu pořádá odbor KČT Praha Vojty Náprstka. 

Pochod odstartuje ve čtvrtek 31. prosince na piazzetě Národního divadla (tj. nádvoří mezi starou a novou budovou) od 11:30 do 13:00 hod.

Účastníci mohou startovat jednotlivě nebo ve skupině a odjedou určenou linkou MHD na místo, kde začne vlastní pochod. Na startu obdrží od pořadatele popis dopravy k tomuto místu a také popis pěší trasy. Účastníci pochodu v itineráři najdou nejen přesně popsanou trasu, ale také charakteristiku veškerých významných míst kolem ní (budovy, parky, pomníky a další významná místa).

Místo klasického startovného se na silvestrovském pochodu platí příspěvek do sbírky, kterou schválil pražský magistrát. Její výtěžek se využije pro budování turistických tras pro zdravotně postižené, vozíčkáře. KČT již takto vybudoval v naší zemi 11 vozíčkářských tras.

Na konci každé trasy najdete nějakou restauraci, kde se můžete občerstvit. Do vzdálenosti 200 metrů od restaurace je vždy také zastávka MHD. Minimální délka trasy je 8 km, maximální 11 km. 

Cíl v jednotlivých restauracích je otevřen od 13 do 16:30 hodin. "Protože tato akce je vždy pro účastníky poslední turistickou akcí v daném roce, bývá v cíli veselo. Provoz restaurace končí v 17:30, a tak všichni mohou později stihnout svůj připravený silvestrovský program," uvádějí organizátoři. 

 

Každý rok jiné téma

Minulé ročníky se účastníkům líbily. Trasy pochodu z uplynulých ročníků se mohou maximálně jen křížit. Novoroční vycházka má totiž každý rok jiné téma. Tím letošním jsou nejstarší historické tramvajové trasy v Praze.

Témata minulých ročníků:

  • 2012 – Místa spojená s pobytem parašutistů, kteří připravili atentát na Reinharda Heydricha,
  • 2013 – Nový a starý Karlín,
  • 2014 – Funkcionalistická výstavba na Barrandově.
     
Proč Novoroční čtyřlístek?
Název „Čtyřlístek“ vystihuje 4 dobré skutky, které by každý z nás měl na přelomu roku udělat:
1. Jdi na Nový rok na výlet – překonej svou pohodlnost a udělej něco pro sebe. 
2. Pozvi někoho ze svého okolí – udělej radost někomu, kdo je sám a vezmi jej s sebou. 
3. Poznej kus svého okolí – projdi maličký kousek vlasti a poznej ho vlastními smysly. 
4. Přispěj potřebným – částkou od 20 Kč výše na konto, vyhlášené KČT na podporu aktivit pro zdravotně handicapované spoluobčany.
Klíčová slova: