Na Silvestra přijde mráz a na Nový rok sněžení

Silvestrovská noc přinese ochlazení a ráno tvorbu ledovky
 

Předpověď hydrometeorologů pro Středočeský kraj počítá na dnešní noc ještě s teplotami nad nulou, ale silvestrovská noc přinese ledovku a Nový rok dokonce sněžení.

 

Mráz z východu
"Kolem mohutné tlakové výše nad severovýchodní Evropou k nám bude pokračovat příliv studeného vzduchu od severovýchodu až východu. Přes Německo bude postupovat k východu okluzní fronta a k večeru začne ovlivňovat počasí v Čechách," uvádí se v předpovědí ČHÚ na 31. 12. 2015. O silvestrovské noci bude Jasno nebo skoro jasno. Nejnižší teploty -3 až -6 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, k ránu bude slábnout.
 

Na nový rok sníh a ledovka

Novoroční počasí bude oblačné až zatažené, na většině území občas sněžení, v noci a ráno v západní polovině Čech i srážky mrznoucí, ojediněle s tvorbou ledovky. Na východě zpočátku polojasno. Odpoledne od západu ustávání srážek a postupně místy až polojasno. Nejnižší noční teploty -1 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až +3 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s.

 

Dlouhodobá předpověď

V druhém týdnu roku od 4. do 10. ledna se očekávají nadprůměrné srážky. Vzhledem k očekávaným teplotám pod bodem mrazu, bychom si tedy konečně mohli užít sněhu. 

 

Klíčová slova: