Skiareály se připravují na sezonu. Sněžná děla jsou už v provozu

Ve středu Čech už klepe lyžařská sezona na dveře
 

Jen co stačily venkovní teploty poklesnout, začaly v pražské Velké Chuchli a v Chotouni ve středních Čechách horečné přípravy na lyžařskou sezonu.

V Chotouni na lyže možná už v příštím týdnu

 

Zatímco na Šibeničním vrchu v Mnichovicích začnou uměle zasněžovat až po Novém roce, v Chotouni to stihli ještě v tom „starém.“ V malém skiareálu blízko Jílového u Prahy spustili sněžná děla už 30. prosince.

 

Prozatím je pro návštěvníky areál mimo provoz. Jinak tomu nebude ani o tomto víkendu. „Počítáme s tím, že sezonu zahájíme až v příštím týdnu. Ovšem jenom pod podmínkou, že nám dál bude vycházet vstříc počasí,“ upozorňuje provozovatel Ski areálu Chotouň Jiří Vorel.

 

S výstavbou skiareálu začali v Chotouni v roce 2005
Zobrazit fotogalerii (3)

 

Ideální místo pro začátečníky

 

Pokud jste pokročilý lyžař nebo snowboardista, bude pro vás výlet na Chotouň spíš jen vítanou přípravkou pro náročnější sjezdovky. Jestliže však s lyžováním či jízdou na snowboardu začínáte, nabízí se vám přímo ideální terén. Čeká na vás mírná sjezdová trať s dvěma paralelními vleky poma, v délce 280 a 300 metrů. Připravený je i malý dětský vlek s délkou 120 metrů. Všechny tři pomy jsou v provozu 12 hodin denně, od devíti hodin ráno do devíti večer.

 

Vybavení si můžete na místě zapůjčit, dostane se vám i kompletního servisu vaší výstroje. Pro malé a velké začátečníky je otevřená škola lyžování i snowboardingu. Ceny jízdenek jsou oproti loňskému roku mírně vyšší. Denní permanentka stojí dospělého 300 korun, za dítě do 140 cm zaplatíte 250 korun.

 

Za lyžováním k dostihové dráze

 

Přípravy na letošní sezonu rozpoutaly i provozovatelé Skiparku Velké Chuchle v Praze. Technický sníh se snáší na budoucí lyžařskou trať už od dnešního brzkého rána. Oproti loňskému roku téměř o celý měsíc dříve. „V minulém roce jsme sezonu zahajovali 31. ledna, končili jsme v půlce března,“ informuje Martin Dvořák z provozovatelské společnosti SportGroup.

 

Přesný začátek provozu však dosud není znám. „Samozřejmě se budeme snažit otevřít co nejdříve. Preferovat budeme nejprve pokládku sněhu na trať pro dětské lyžaře. Postupně jej budeme protahovat,“ slibuje Martin Dvořák.

 

Pro umělé osvětlení je možné využívat areál i v pozdně odpoledních a večerních hodinách
Zobrazit fotogalerii (3)

Běžkaři na start!

 

SkiPark Velká Chuchle je venkovní dráha pro běžecké lyžování. K dispozici je půjčovna běžkařského vybavení a možnost využít zkušených instruktorů. Pokud to přírodní podmínky dovolí, bude okruh otevřen každodenně pro veřejnost i školy. Ve Ski parku je osvětlení, které umožní využívat lyžařský areál i v odpoledních a večerních hodinách.

 

V nedaleké tribuně dostihového závodiště jsou návštěvníkům Ski parku k dispozici toalety a provizorní převlékárny. Vstupné se neplatí.

Klíčová slova: