Středočeské hasiče zaměstnávaly hořící túje, domy, kontejnery a osobák

Kralupští hasiči hasili hořící kontejner a osobák
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Na Silvestra i Nový rok vyjížděli hasiči HZS Středočeského kraje k více než šedesáti nahlášeným událostem. 


Na Silvestra i na Nový rok  bylo u středočeských hasičů veselo. Nahlášeno bylo dohromady 61 událostí od čtvrtka do pátečních 6 hodin. 

Silvestr - túje, osobák, dům

Ve čtvrtek 31. prosince Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje v Kladně přijalo celkem 38 událostí.  Z toho šlo celkem o 20 požárů spíše menšího rozsahu. Celková škoda se vyšplhala na 68 tisíc korun. Naštěstí se všechny obešly bez vážnější újmy na zdraví. Většina požárů byla nahlášena na Silvestra až po 16. hodině.

Na několika místech hořely túje. Do obce Tehovec (okr. Praha-východ), kam vyjížděla říčanská jednotka po 19. hodině. V Říčanech tomu nebylo jinak. Kromě profesionálů tu zasahovali i dobrovolní hasiči. Ve Všestarech chytlo od petard tújí rovnou deset, a proto necelou hodinu po návratu do základny vyjeli znovu. „Díky včasnému zásahu i všestarských hasičů se požár obešel beze škody, ale na místo musela vyjet také zdravotnická záchranná služba kvůli majitelce domu, která se při snaze o uhašení požáru nadýchala kouře,“ uvádí mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Tři minuty po 22. hodině vyráželi profesionální hasiči z Brandýsa nad Labem do obce Borek, kde hořelo šest tújí.

Hasiče z Kralup nad Vltavou pro změnu nezaměstnaly túje, ale požár v Jodlově ulici v centru města Hořely tu dva kontejnery a odskákalo to také vedle stojící osobní auto. Předtím jednotka HZS Kralupy nad Vltavou vyjížděla ještě s dobrovolníky do Veltrus, kde hořela obytná buňka.

Kralupští hasiči ve službě si připili rychlými špunty

Túje hořely znovu. „Evergreenem večera byl požár tújí v okrese Praha-východ, ke kterému byla říčanská jednotka povolána v posledních minutách končícího roku ještě dvakrát – do Široké ulice v Říčanech a do obce Čestlice, kde jí asistovala jednotka SDH Průhonice,“ konstatuje Ladislav Holomčík. 

 

Nový rok - milionová škoda na domě

Po půlnoci 1. ledna 2016 jako první opět hořely túje od zábavní pyrotechniky ve Světicích. „Na místo události operační důstojník vyslal ze stanice HZS Říčany dvě cisterny a automobilovou plošinu a další dvě cisterny SDH Říčany a Tehov. Oheň totiž přeskočil na dřevěné podbití střechy rodinného domu. Zasaženou část střešní konstrukce hasiči rozebrali a ohniska zlikvidovali jedním C proudem. Přímé škody vyčíslil přivolaný vyšetřovatel na 30 tisíc korun, včasným zásahem a nasazením sil a prostředků však hasiči uchránili hodnoty za jeden milion,“ prozradil Ladislav Holomčík. 

Po půl 2 v noci byl na tísňovou linku oznámen požár v domě v obci Třebotov (Praha – západ). Vyjela sem profesionální jednotka z Řevnic a dobrovolní hasiči z Třebotova a Chotče a také také pražská jednotka ze stanice Radotín. „Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že v plamenech je celá jedna obytná místnost, ale všichni nájemníci i jejich návštěvníci jsou venku. Šest osob bylo nadýcháno zplodinami hoření a jedna zraněna střepy, a tak do Třebotova zamířila i zdravotnická záchranná služba. Zásah vysokotlakem probíhal v dýchací technice, stejně jako nasazení přetlakové ventilace k vyvětrání objektu a následné měření termokamerou. Škody byly vyčísleny na 1 milion korun, uchráněné hodnoty jsou dvojnásobné. Jako příčinu určil vyšetřovatel technickou závadu na keyboardu,“ uvádí mluvčí Holomčík. 

HZS Středočeského kraje eviduje během prvních šesti hodin nového roku 23 událostí, z nichž většinu (18) tvoří požáry, zejména od zábavní pyrotechniky. Dvacet výjezdů se uskutečnilo od půlnoci do tří novoročních hodin.

 

Klíčová slova:
HZS