2 zázraky při stavbě, další zastavil až Josef II.

Hlavní oltář tismické baziliky s kopií sochy
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Tismická Madona ochraňovala vesnici před husity a dalšími nájezdníky a uzdravovala slepé. Přežila tu všechna vojenská tažení a obě světové války. Ale neskončila dobře…

Je to ostuda, ale nepřežila sametovou revoluci a rok 1990, kdy tuto téměř 1,5 m vysokou sochu madony s ježíškem někdo ukradl. 

Tismická bazilika těsně před setměním

 

Zázraky, čáry a tajemný oslík

Bazilika v Tismicích je památkou světového významu. Legenda říká, že původně měla stát o pár desátek dál na kopci. Ovšem pokaždé, kdy tam během dne řemeslníci dopravili stavební materiál, tak v noci zmizel na jiné místo pod kopcem. A i když začali přes den stavět, opět všechno zmizelo. Byly to čáry nebo boží prozřetelnost? Nakonec začali stavět základy tam, kam si kostel sám vybral. A další div: když měli hotové základy, zčistajasna se objevil oslík, který jim všechny těžké kvádry kamene pomohl přestěhovat. A když bylo všechno připravené, oslík umřel a do rána zmizel.

(Čtěte také: Na Klepci hledejte rosičku, prodloužíte si život)

 

Unikátní památka, kterou byste měli vidět

Stavba pak pokračovala rychlým tempem a brzy byly hotové dvě věže trojlodní románské baziliky – měla připomínat Noemovu archu - s dokonalým zdivem, kdy přesně opracované kvádry do sebe zapadají s milimetrovou přesností.

První leden je dnem, kdy Panna Marie pomáhá potřebným. A tak se tu konaly zpívané nešpory.

Víte, co jsou to nešpory? Odpolední nebo podvečerní mluvená nebo zpívaná pobožnost. Obvykle ji praktikují jen řeholníci v klášterech, a my jsme ji zažili včera v Tismicích.

 

Jak se dostanete do Tismic?

Tismice leží 3 km od Českého Brodu. Odtud nebo například z Kostelce nad Černými lesy se sem dostanete autobusem, který jezdí několikrát denně.

(Nedaleko je také: Kostelec leží opravdu nad černými lesy)