Antibiotika nejsou všelék. Kdy se jim vyhnout?

Dostatek tekutin, vitamínů a klid na lůžku - nejdůležitější součást léčby viróz
 

Zimní období dokáže velmi rychle naplnit ordinace nejen dětských lékařů. Přitom často nejedna maminka spoléhá na léky, které nejsou pro léčbu obtíží jejího dítěte vhodné. Kdy a proč antibiotika neužívat a jakou léčbu místo toho volit?

Co se týče příznaků, mohou se bakteriální i virová onemocnění projevovat velmi podobně a rozhodnutí o vhodné léčbě je vždy na vašem ošetřujícím lékaři. „Je důležité si uvědomit, že více než 80% onemocnění je virových, pouze necelá pětina infekcí horních cest dýchacích je vyvolána bakteriemi. Celkově podávaná antibiotická léčba je v případě virových infekcí naprosto zbytečná a neúčinná, navíc může dále oslabit organismus nemocného a též zvyšuje riziko vzniku bakterií odolných vůči současně dostupným antibiotikům,“ říká MUDr. Petra Bruthansová z FN v Motole.

Na rýmu nosní kapky, na teplotu antipyretika

Nejčastějším onemocnění je akutní rýma, která je v naprosté většině případů virová, přenášená kapénkovou nákazou (kýcháním, kašláním, slinami). Komplikace onemocnění nejsou časté, nicméně u dětí může vzhledem ke krátké Eustachově trubici dojít k rozvoji zánětu středouší. V léčbě i jako prevence vzniku středoušního zánětu jsou vhodné nosní kapky k oplasknutí sliznice (např. Sanorin, Nasivin, Olynth atd.), pro menší děti solné roztoky (Sterimar, Quixx), na bolest či teplotu sirup pro děti Paralen nebo Nurofen.

I bolení v krku mohou způsobit viry

Nejčastějším příznakem zánětu horních cest dýchacích je společně s rýmou bolest v krku. Ne však každá bolest v krku je angína. I zde platí, že většina akutních onemocnění spojených s bolestí v krku je virové příčiny. „Pro angíny je typická silná bolest v krku zhoršovaná polykáním, která často vystřeluje k úhlu dolní čelisti a do uší. Současně bývají horečky, zimnice a třesavky, bolesti svalů. Naopak pro virové infekce, faryngitidy, je typické spíše pálení až řezání v krku, často současně s pálením v nose a nosohltanu, rýma, může se přidávat chrapot a kašel. Teploty obvykle nepřesahují 38°C, může se přidat též bolest svalů a kloubů či bolesti hlavy. Příznaky obvykle začínají ustupovat po dvou až třech dnech onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Bruthansová.

Kdy k lékaři

Návštěvu lékaře bychom zvlášť u dětí neměli oddalovat v případě, kdy teploty ani bolesti nereagují na běžně dostupné léky. Návštěva lékaře je namístě, i pokud obtíže nemizí do dvou týdnů. U virových infekcí je na místě pouze léčba tlumící obtíže nemocného. Zkušenost s léčbou nejen viróz má i maminka osmiletého Honzíka a pětileté Aničky ze Sadské: "Naše paní doktorka Zina Vejvodová je naštěstí rozumná a léčbě antibiotiky se dost vyhýbá. Naordinuje je opravdu jen v nevyhnutelných opodstatněných případech." Avšak ne vždy jsou lékaři takto rozumní, pak předepisují dětem antibiotika bez toho, aby uvážili, zda je to opravdu nutné.

Co zabere na virózy

Bolest v krku i teplotu zmírní například Paralen nebo Nurofen ve formě sirupu. Lze užít i lokálně působící spreje - vždy však konzultujte s dětským lékařem vhodnost jakéhokoliv volně prodejného léku. Nutný a především účinný je zvýšený příjem tekutin, dostatek vitaminů, lehká strava a samozřejmě klid na lůžku.

Při podávání léků maminky ocení aplikace, které pomohou s dávkováním i načasováním

Klíčová slova: