Vánoční strom v Čelákovicích by mnozí raději viděli živý

Náměstí v Čelákovicích s nejkrásnějším vánočním stromem ze středu Čech
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Čelákovice vyhrály čtenářskou anketu o nejhezčí vánoční strom ze středu Čech. Je krásně osvícený, stejně jako radnice, ale jeho pokácení provázel smutek i zlost místních obyvatel.

Na reportáž o nejkrásnějším vánočním stromu jsem se těšil jako na cosi pozitivního a nekotroverzního. V oblasti na východ od Prahy zaskakuji za kolegyni na mateřské dovolené. Do Čelákovic jedu podruhé v životě a vědomost o tomto městě se omezuje na historický výskyt upírů dokumentovaný v místním muzeu. Mohu se tak alespoň považovat za nezaujatého pozorovatele.

Názory kolemjdoucích

Nejprve se snažím dozvědět názor lidí na náměstí u rozsvíceného stromu. "Radnice se nám líbí, strom moc ne," říká kolemjdoucí pán s rodinou. Ptám se, proč se strom nelíbí. "Protože jsem starej dědek," dostávám odpověď. "Pan starosta byl u nás v pečovatelském domě na besídce a říkal, že to vyhrál náš strom. Chodí k nám jednou za půl roku i s panem místostarostou a my se ho můžeme ptát. Dostali jsme dárečky od místních soukromníků, jogurty, sýry, dortíčky... Bylo to milé," říká paní Emilie Polachová. "Mně se to osobně nelíbí, ale v porovnání s jinými obcemi máme hezký nazdobený stromeček," myslí si Lenka Pražáková. Malá Anežka Hájková se dokonce domnívá, že je to nejkrásnější stromeček. 

Majitelé nemovitostí byli kácením zaskočeni

"Mě se radši neptejte, strom se mi líbí, ale je uříznutý u nás v ulici. Já jsem o tom nevěděla a bydlím v baráku, před kterým ty stromy stály," dozvídám se od mladé ženy. Dále mi říká, že se počítá s odstraněním i dalších stromů. Projekt revitalizace zeleně prý zadala bývalá starostka Zdenka Tichá, která je předsedkyní Společenství vlastníků jednotek (SVJ) v Rumunské ulici. Vlastníci bytů neměli možnost se k záměru vyjádřit. Často o něm ani nevěděli. Věcí by se měla zabývat kontrolní komise. "Starosta si myslel, že je to v pořádku, ale naše SVJ dokumenty o kácení nedostalo. Navíc se ztratil zápis ze schůze a my jsme se o věci dozvěděli den před kácením," říká žena, která si nepřeje být jmenována.  

Obyvatelé by raději stromy zachovali

Pařez v Rumunské ulici po stromu, který zdobí čelákovické náměstí

Stromy stojí na pozemku města, který je před domem společenství vlastníků bytů. Před vchodem do bytovky Rumunská 1462/33 jsou vidět dva pařezy a jeden dosud stojící smrk. Z domu vychází starší muž a říká: "Já jsem o tom nebyl informován, přijel jsem z chalupy a strom byl pryč. Já bych byl radši, kdyby tady zůstal." Po něm potkávám rodinu, jejíž otec mi sděluje, že s kácením nesouhlasí a zbylý strom jsou připraveni bránit. "Já jsem o tom vůbec nevěděla. Když strom pokáceli, tak nám to přišlo škoda. Strom byl pěkný, měli jsme ho přímo před okny a vůbec nám nevadil," říká další obyvatelka domu. Odpůrce je i paní, která kvůli stromům psala starostovi. Také si stěžuje, že o kácení neměla žádné informace. "Komunikace s naší předsedkyní SVJ Tichou velmi vázne. Měli jsme zasedání v roce 2013 a pak až v prosinci 2015, když byly stromy pokácené. Krásně nám stínily a teď budeme koukat do silnice a do aut," říká.  

Komise životního prostředí návrh nepřijala

Vchod do domu Rumunská 1462/33, v popředí zbývající strom, který chtějí obyvatelé bránit

Komise životního prostředí projednávala záměr kácení stromů v Rumunské ulici 11. listopadu 2013, ale nenalezla nadpoloviční většinu hlasů pro usnesení. "Dostali jsme věc k projednání na údajnou žádost obyvatel, ale důvody nám připadaly nedostatečné," říká tehdejší předseda komise Petr Petřík. O kácení tří stromů přesto podala žádost bývalá starostka Zdenka Tichá. Projekt revitalizace zeleně byl vypracován za 35 tisíc korun. 

Bývalá starostka: Za kácení nenesu odpovědnost

"Pokud projektantka kácení navrhla, tak k tomu musela mít i důvod. Já sama jsem ten projekt neviděla, protože v době zadání bylo léto 2014 a následující listopad jsem předávala funkci. Kácení jakýchkoliv stromů vždycky budí velké vášně. Část lidí brání stávající výsadbu a část vítá to, že projekt je komplexní a řeší například i  předzahrádky u domů.  Já jsem vyslyšela přání některých vlastníků a podala jsem podnět ke kácení, ale rozhodovalo o tom město. Chápu, že lidé mají ke stromům citový vztah," říká  Zdeňka Tichá, která je předsedkyní sdružení vlastníků a bývalou starostkou Čelákovic.

Čelákovice chtějí dát přednost živým stromům

Jeden ze dvou pokácených jehličnanů byl použit jako vánoční výzdoba v čelákovické části Záluží. I odtud se však ozývají protesty proti kácení. "Živý stromek pro Záluží není jen mé přání, aby se každý rok nemusely řezat tisíce stromků na Vánoce, rádi bychom v Záluží měli stromeček, který nebude terčem posměchu, ale ani něčí vzpomínkou, (toho komu zmizel před Vánoci při pohledu z okna)," uvedla Soňa Mráziková ve skupině Čelákovice na Facebooku 23. listopadu 2015. V Záluží tak již hledají místo pro vysazení trvalého stromu, který bude každé Vánoce ozdoben. Ostatně již i na náměstí v Čelákovicích je vysazen živý strom, ale zatím nevyrostl do potřebné velikosti.

 

Pohled na vánočně vyzdobené náměstí:

 

Klíčová slova: