Brdský zálesák. „Máme blízko k přírodě a aktivnímu životu,“

K aktivitám členů Brdského zálesáka patří, mimo jiné, práci s lany, práci v týmu, táboření v přírodě a slézání ferrat
 

říká Michal „Meďan“ Járka, hlavní náčelník dobrodružné organizace, která se zaměřuje na výchovu dětí pro pobyt v přírodě.

Počátky celostátního spolku Zálesák sahají do roku 1949, kdy z iniciativy samotných dětí vznikl v jihomoravském Kyjově první klub. Výraznějším rozvojem Zálesák prošel až o čtyřicet let později. V nové vlně vzniká i samostatná organizace Brdský zálesák, která sídlí v Mníšku pod Brdy.

 

Více nám o činnosti spolku řekl jeho náčelník Michal „Meďan“ Járka.

Michal „Meďan“ Járka (*1982) je členem Brdského zálesáka od svých sedmi let. Funkci hlavního náčelníka oddílu převzal v roce 2002. Absolvoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou. Současně je zaměstnán jako systémový inženýr řídících systémů a regulace turbin ve společnosti ČEZ, a.s.

 

1) Jak zálesáci přijdou ke svým přezdívkám a jak vznikla ta Vaše?

 

Přezdívku zálesákovi vynese obvykle jeho individuální vlastnost nebo zajímavost, kterou na něm kolektiv poprvé zaregistruje. Mně konkrétně jméno vymysleli táta se strejdou, kterým jsem jako malé dítě připomínal svojí chůzí neohrabané medvídě. 

 

2) Zaměřujete se na práci s mládeží. Angažujete se ale také na pořádání akcí pro širokou veřejnost. Nepletou si vás proto lidé se skauty?

 

Teď jste uhodil hřebíček na hlavičku. Pletou, a to pořád! Je nám trochu smutno, když za námi pořádanou akci lidé posléze poděkují a předají pochvaly skautskému oddílu. Stává se, že pro maskáčové oblečení, které obvykle na toulkách přírodou nosíme, nás lidé zaměňují i za vojáky.

 

Oddíl Brdského zálesáka letos oslaví 23 let své existence
Zobrazit fotogalerii (3)

 

3) Co všechno se u vás mohou děti naučit?

 

Jde nám o to, aby stejně jako my měly i děti blízko k přírodě a aktivnímu životu. Učíme je například práci s lany, práci v týmu, táboření v přírodě. Mohou si s námi vyzkoušet i slézání ferrat, případně se naučit dovednostem canyoningu. Mnoho času s nimi trávíme v lese, kde si i prostřednictvím her zvykají na život v jiných podmínkách, než kterých se jim dostává doma. Navíc se nám u nich daří odbourávat závislost na počítačích a mobilních telefonech.

 

4) Teď trochu odbočím. Podělil byste se s námi o nějakou zajímavost z práce s dětmi?

 

Chceme, aby si děti na les zvykaly a noční bojovky jsou jedním z prostředků. Oproti minulým letům jsme však postupně museli pozměnit repertoár strašidel. Poznali jsme, že dnes už se děti nebojí bubáků, ale velkého fenoménu současného zpravodajství, kterým jsou islámští teroristé.

 

„Jde nám o to, aby stejně jako my měly i děti blízko k přírodě a aktivnímu životu," říká Michal Járka
Zobrazit fotogalerii (3)

 

5) Jak staré děti k vám do kroužku přijímáte?

 

Náš program je zaměřený na školní děti. Pro nás je důležité, aby byly schopné si vzít batoh, jít s námi do lesa, opéct si buřty a postavit přístřešek, ve kterém stráví noc. Jednou měsíčně s dětmi vyrážíme i na celovíkendové akce. Musí proto v sobě mít už určitou míru zodpovědnosti a samostatnosti.

 

6) Vy sám jste členem organizace od dětství. Co Vám léta strávená v zálesákovi přinesla?

 

Bez jakéhokoliv přehánění mohu říct, že mi členství dalo absolutní náplň života. Díky zálesákovi se věnuji sportu. Výlety a další jiné akce ve mně vzbudily lásku k horám a životu v přírodě. Zálesák mi vynesl náčelnictví, poznal jsem tu i životní partnerku. Zkrátka, členství pro mě znamená kvalitně a účelně strávený volný čas.

 

Některé celovíkendové akce zálesáci uskutečňují i na vlastním srubu

 

7) Jak už tady zaznělo, věnujete se především práci se školními dětmi. Nicméně, mezi sebou máte i dospělé členy. Jakým aktivitám se v oddíle věnují?

 

Dospělí se starají o celkový chod naší organizace. Především pak zajišťují přípravu akcí určených jak pro děti, tak pro širokou veřejnost. Výjimkou je každoroční Noční přechod Brd, který je pořádán výhradně pro dospělé, a to jak členy Brdského zálesáka, tak i veřejnost. Akce spočívá v tom, že autobusem převezeme účastníky na neznámé místo, odkud se za pomoci map a vlastních nohou musí co nejrychleji dostat zpátky do klubovny. Po cestě musí splnit ještě navíc minimálně dva úkoly.

 

8) Přibližte nám, jaké akce pro veřejnost konkrétně připravujete?

 

Členem Brdského zálesáka se může stát dítě starší sedmi let

Místní si nás například spojují s pálením čarodějnic v předzámčí. K našim nejznámějším akcím patří Peklo na zámku, které připravujeme v pivovarském sklepení na zámku v Dobříši. Jedná se o jednodenní setkání se skupinami dětí a jejich rodiči, pro které společně hrajeme krátká představení s tématikou pekla. Stejně, jako je tomu na Mikuláše, i tady děti prokazují svojí statečnost, za což je posléze odměníme. Naše masky, ozvučení a osvětlení pivovarského sklepení dodávají  akci nezapomenutelnou atmosféru. Proto jsme například letos hráli pro více jak 700 návštěvníků. Spolupořádáme ale i jiné podniky, jako jsou dětské dny a karnevaly.   

 

9) Aby se dospělý člen mohl stát právoplatným členem Brdského zálesáka, musí složit zkoušky. Z čeho se skládají?

 

Zkoušky se u nás konají jednou ročně. Uchazeč musí prokázat, že zvládá úkoly, jako je například vázání uzlů či předání zprávy v Morseově abecedě. Celé řízení je ale postavené tak, aby v něm uspěl každý z nás.

 

10) Přesto, mohou se děti i dospělí zájemci zúčastnit i oddílových dobrodružství, jako jsou výlety do přírody? 

 

Vítáme kohokoliv. Pokud uvidí na na webu Brdského zálesáka některou z akcí, ať se nám napřed telefonicky ozve a určitě se dohodneme.

Klíčová slova: