Je vaše dítě často nemocné? Jeďte s ním zdarma do lázní

V ozdravovně Bedřichov se mohou děti v létě vyřádit na hřišti, v zimě zase na sjezdovce - obojí u budovy ozdravovny
 

Pokud jste z Prahy a okolí, vaše ratolesti často stonají, neměl by být problém, aby vám dětský lékař napsal doporučení. Co hradí pojišťovna a jak to funguje?

Jak a kdo může žádat

Jestliže je vaše dítko opakovaně nemocné – časté laryngitidy, zánět průdušek apod., pak požádejte dětskou lékařku nejdříve o doporučení, které poté buď sama zašle vaší zdravotní pojišťovně, nebo si jej zanesete do pojišťovny sami. Zkušenost některých maminek je taková, že většinou pražští lékaři vám dají doporučení, abyste si jej do pojišťovny zanesli, mimopražští ho zpravidla zašlou. Lékař vám dá také dle diagnózy návrh alespoň na dvě ozdravovny v České republice. V tu chvíli je dobré je obvolat a zarezervovat si termín. Jakmile dostane pojišťovna doporučení k ozdravnému pobytu, čekáte na schválení revizním lékařem.

Lázně Toušeň poskytují blahodárnou slatinu

Co vám uhradí pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna hradí pobyt, stravu a léčebné procedury pro dítě, doprovod dítěte do šesti let má hrazeno ubytování, stravu si hradí sám. Ovšem pokud máte dítě do tří let, pak má doprovod hrazenou i stravu. U VZP je čekací doba na schválení v řádu několika dní, u OZP můžete počítat i se čtrnácti dny. Hrazen z pojištění je u této pojišťovny pobyt, strava a léčebné procedury dítěte, u doprovodu dítěte do šesti let pak plně pobyt a strava. Ovšem je rozdíl mezi ozdravovnou a lázněmi. V lázních máte dle výše zmíněnéh hrazené vše jako doporovod, v ozdravovně je nutné si zaplatit stravu.

Antibiotika nejsou pro děti všelék. Kdy se jim raději vyhnout?

Bedřichov, Kynžvart nebo Olivovna?

Dětská lékařka vám doporučí dle diagnózy vhodné ozdravovny a také ty ze seznamu hrazených pojišťovnami. Nicméně často se jezdí například do Bedřichova, lázní Kynžvart, Pece pod Sněžkou – ta je vyhlášená svým skvělým mikroklimatem. Ale jet můžete třeba i do Olivovny v Říčanech.

Jakou zkušenost mají maminky?

Maminka Tereza má dva předškolní kluky a i přesto, že nebydlí v centru hlavního města, ale v Úvalech u Prahy, jsou často nemocní. Trápí je především opakované záněty průdušek. I proto požádala dětskou lékařku o dětské lázně. „Naše paní doktorka nám to bez problému doporučila a sama zaslala na pojišťovnu. Zvolili jsme Bedřichov a byli jsme spokojení. Děti tam strávily tři týdny a určitě jsou teď méně nemocné,“ vypráví maminka Tereza. A jaký byl program? „Pravidelně ráno bylo cvičení a inhalace, pak jsme hodně pobývali venku. Protože jsme tam byli na začátku března a měli štěstí, že byl sníh, starší syn se tam učil lyžovat. Na ozdravovnu máte nárok jednou za rok, tak letos jedeme znovu v červnu,“ uzavírá Tereza.

Máte také zkušenosti s dětskou ozdravovnou? Podělte se s námi o vaše zkušenosti.

Klíčová slova: