Schyluje se k dohodě o provozu letecké záchranné služby

Eurocopter EC 135 T2 provozuje Letecká služba Policie ČR pro záchrannou službu v Praze a Středočeském kraji
 

Záchranné služby Prahy a Středočeského kraje by měly napůl hradit zdravotnické náklady letecké služby. ČtiDoma.cz o tom informoval ředitel středočeské záchranky Martin Houdek. 

Ředitel středočeské záchranky Martin Houdek odhaduje, že 75 - 80 % letů vrtulníkem pražské záchranky je do území Středočeského kraje. Provoz vrtulníku a pilotů je přitom placen ze státního rozpočtu a zajišťuje ho Policie ČR. Záchranné služby by tak měly platit jen svůj personál, farmaka a vybavení, tedy částku do deseti milionů korun.

S novým vedením k dohodě

"O dohodu jsme se snažili již v minulosti, ale s bývalým vedením pražské záchranky to nebylo možné. Přivítali jsme nový impuls od pana ředitele Koloucha," říká ředitel Martin Houdek. Zvažovala se i možnost převést provoz vrtulníku pod Středočeský kraj, ale pražská záchranka ho má ve zřizovací listině a tak zůstane v její gesci.

Středočeský dispečink vrtulník přivolá

Velkou výhodou bude možnost zajistit vzlet vrtulníku přímo z podnětu středočeských záchranářů. "Nebudeme muset volat přes pražský dispečink, který následně volal na letiště. Budeme mít možnost rovnou z našeho dispečinku ten vrtulník zvednout," vysvětluje ředitel Houdek. V minulosti docházelo k závažným prodlevám v řádech minut a tím se vytrácela výhoda rychlosti letecké služby.

Náklady půl na půl

"Jsme domluveni, že se budeme s pražskou záchrankou podílet padesáti procenty na nákladech," říká k hrazení nákladů Martin Houdek.  Záchranná služba je největší příspěvková organizace Středočeského kraje a ten hradí ze 70 - 80 % příspěvkem její činnost. Peníze by tak šly z rozpočtu středočeské záchranné služby, ale de facto z rozpočtu kraje. "V rámci rozpočtu, o který jsme v letošním roce požádali, bychom měli příspěvek na provoz pokrýt a budou to 4 - 5 milionů za rok," uzavírá Martin Houdek. 

Klíčová slova: