Rok 2016. Jaké sportovní události přinese?

Vypravte se na do Pikovic na "světový šampionát" v rýžování zlata
 

Letní olympijské hry, fotbalové Mistrovství Evropy či světový šampionát v hokeji budou patřit k televizním tahákům letošního roku. Jaké vrcholné akce se však budou Středočechům odehrávat „přímo před nosem?“

„Nedoceněný“ závod

 

Mistrovství světa v rýžování zlata bude desátého září hostit kemp v Pikovicích u Prahy. „S tím Mistrovstvím světa je to myšlené spíš jen jako nadsázka. Akci nepořádá ani Světová a dokonce ani Česká asociace zlatokopů, ale sám za sebe jeden z našich členů“ upozorňuje Jiří Dunovský, prezident tuzemské asociace.

 

Přesto, stejně jako loni se dá i letos očekávat účast zahraničních hostů. V dosud posledním setkání dorazili ke břehu Sázavy zlatokopové z osmi zemí. „Bude se tak jistě na co dívat,“ ubezpečuje Jiří Dunovský.

 

Akce se koná 10. září u pikovického kempu

 

Přitom už jen pravidla soutěže slibují její napínavý průběh. Po hromadném startu ze břehu mají závodníci 15 minut na to, aby s pomocí lopatky a pánve vyrýžovali ze dna Sázavy co nejvíce zlatinek. Ty následně nalepí na obdržené kartičky s izolepou. Do závěrečného finále postoupí deset nejlepších zlatokopů, kterým se předchozí výsledky ze závodu smazávají.

 

Vytrvalecké závody a šampionát atletických nadějí před branami hlavního města

 

Mistrovství republiky mužů, žen, juniorů a juniorek v běhu na 10kilometrů přivítá atletický ovál TJ Lokomotivy Beroun. Vytrvalecký závod se koná 30. dubna.

 

Už od svého založení v roce 1897 je běžecký závod z Běchovic do nitra Prahy i oficiálním mistrovstvím v silničním běhu na 10 kilometrů. Letošní ročník nebude samozřejmě výjimkou. O zisk titulu se sportovci utkají 25. září.

 

Jeden ze seriálů národních atletických mistrovství je situován i na sportoviště atletického klubu TEPO Kladno.  Na konci velkých prázdnin budou hostit Mistrovství republiky mužů a žen do 22 let na dráze. „Před osmi roky jsme už organizovali národní šampionát dospělých, mistrovství do 22 let budeme pořádat vůbec poprvé,“ prozradila sekretářka klubu Jaroslava Kuželová. Jak se členové největšího atletického klubu ve Středočeském kraji s výzvou popasují? Přijďte se podívat na kladenský stadion ve dnech 27. a 28. srpna.

 

Silniční běh Běchovice-Praha se koná už od roku 1897

 

Inlinová sezona vygraduje na městských ulicích

 

Mistrovství České republiky  v inline slalomu se uskuteční v Kralupech nad Vltavou. „Program závodů je koncipován tak, že v sobotu 17. září by měly proběhnout dva závody v inline slalomu a v neděli by měl proběhnout mistrovský dvoukolový závod v obřím slalomu,“ informuje Martin Štěpán, předseda pořadatelského SKI klubu Kralupy nad Vltavou.

 

„Do Kralup se pravidelně sjíždí česká inline špička. Závody jsou vyhledávané i pro závodníky ze Slovenska, kde se podobné akce nepořádají. V loňském roce jsme tu měli i polské sportovce,“ zve na zářijovou sportovní událost Martin Štěpán.

Klíčová slova: